La gestió dels estadis a Irlanda no té ni cap ni peus
El proper diumenge 1 de març, quan a l'Aviva Stadium es disputi el partit entre Irlanda i Anglaterra corresponent a la tercera jornada del Sis Nacions, a la banda nord de Dublin hi haurà un estadi amb capacitat per a 82.300 espectadors totalment buit: el Croke Park.
La diferència d'aforament entre ambdós estadis és de 30.600, atès que l'Aviva (o Lansdowne Road per als més nostàlgics) hi caben 51.700 persones, i això és força rellevant en alguns partits de màxima expectació en què es podria omplir a vessar el Croke Park, amb el consegüent augment d'ingressos.
Com a exemple el partit contra França de fa una setmana: extrapolant el preu de les entrades segons el tipus de seient amb el nombre de seients de la categoria disponibles al Croke Park, els ingressos extra si s'hagués jugat en aquest estadi haurien estat d'uns 2 milions d'euros.
L'explicació a aquest fet té dues raons bàsiques:
- Una és que el contracte amb el patrocinador del renovat Lansdowne Road, l'asseguradora Aviva, estipula que els partits més importants s'han de jugar en aquest estadi. Es calcula que aquest contracte genera uns 4 milions d'euros anuals, per la qual cosa hauria estat més profitós de no signar-lo, d'haver intentat arribar a un acord amb la GAA i aprofitar la celebració de grans partits per a fer caixa.
- L'altra és que les estrictes normes de la GAA prohibeixen l'ús del Croker als esports estrangers, és a dir, tots excepte el hurling i el futbol gaèlic. Tanmateix, durant la reconstrucció de Lansdowne Road la GAA va permetre que al seu santuari s'hi jugués a futbol i a rugbi, això sí, passant per caixa, i per a la candidatura d'Irlanda per a organitzar la Copa del Món de Rugbi de l'any 2023 també ha accedit a cedir els seus estadis.
Amb tot això, és evident que les normes sobre l'ús d'estadis a Irlanda no tenen cap sentit, sobretot en termes pràctics i econòmics.
Font: Irish Independent
URL curta: ves.cat/mbPB