Per Sant Patrici, contra Anglaterra, a Twickenham

Per Sant Patrici, contra Anglaterra, a Twickenham La celebració dels campions / Foto: youtube Irish Rugby TV

El rugbi irlandès ha fet història aquesta tarda en guanyar el seu tercer Grand Slam (1948, 2009) en un dia que tenia tots els elements per a ser recordat pels afeccionats durant molt de temps: es podia guanyar el Grand Slam a casa de l'etern rival el dia de Sant Patrici.

El partit ha estat un fidel reflex del joc irlandès al llarg del Sis Nacions d'enguany, és a dir, sense fer un joc espectacular ha aprofitat les oportunitats d'anar sumant punts i això ho ha combinat amb una defensa ordenada que li ha permès d'aturar bona part dels embats rivals.

Avui a Twickenham el joc ha estat molt físic, amb molt de contacte i sense gaire joc aeri, probablement pel vent que hi ha bufat i que ha dificultat la tasca dels xutadors. Durant els primers minuts del partit els dos equips han intentat guanyar metres a base de força, intentant penetrar pel mig però trobant-se amb un mur infranquejable format pels pesos pesants de cada casa.

Aquesta dinàmica s'ha trencat momentàniament quan Johnny Sexton, des de la línia de 22, ha xutat el·lípticament cap a la zona de marca esperant que algun company engospés l'oval i la plantés a terra; la lluita per la recepció entre Anthony Watson i Rob Kearney no ha tingut cap guanyador i la pilota ha quedat morta sobre la gespa, moment en què Garry Ringrose li ha posat les mans al damunt aconseguint l'assaig, 0-5.

La jugada ha necessitat la validació del jutge de televisió, que ha descartat un knock-on de Kearney, és a dir, tocar la pilota amb una part del cos per sobre de la cintura i que vagi cap endavant, atès que l'únic contacte de Kearney amb la pilota ha estat quan li ha passat per sota de les cames. Conversió de Sexton, 0-7.

Després s'ha tornat a la fase de joc molt físic, d'intentar penetrar pel mig o d'avançar metres únicament amb xuts cap endavant no gaire alts a fi d'evitar l'efecte del vent, que ha estat, probablement, un dels factors pels quals al minut 22 Sexton ha errat un cop de càstig, que ha tocat el pal sortint rebotat cap endavant.

Al minut 24 Irlanda ha augmentat l'avantatge de la mà de CJ Stander després d'una jugada trenada entre Sexton i Bundee Aki, que ha avançat uns metres i que tenia dues opcions a l'hora de passar la pilota: Garry Ringrose o Stander; finalment ha estat Stander, que ha avançat fins a plantar l'oval a la base del pal amb tres jugadors anglesos al damunt. L'àrbitre ha demanat l'opinió al jutge de televisió, que ha dit que allò era clarament un assaig, 0-12. Conversió de Sexton, 0-14.

Anglaterra ha reaccionat i ha assetjat la línia de marca verda durant uns minuts, una situació de perill que només s'ha pogut aturar amb Peter O'Mahony fent caure el maul (grup) anglès que era a tocar de l'assaig; l'acció li ha costat la targeta groga i l'expulsió durant deu minuts.

La pressió anglesa ha tingut recompensa al minut 32 quan Owen Farrell, que era a uns cinc metres dels pals, ha xutat cap a la banda esquerra de la zona de marca i Elliot Daly, malgrat l'oposició de Keith Earls, ha aconseguit l'assaig, 5-14. Farrell ha errat la conversió.

Després s'ha entrat en una fase de joc al mig del camp en què s'han imposat les defenses. I quan ja passaven dos minuts del temps reglamentari, Jacob Stockdale ha fet un assaig, el seu setè del torneig, una fita que no havia aconseguit ningú des que a la competició hi ha sis equips. La darrera vegada de la història havia estat l'any 1913; anteriorment hi havia hagut algun jugador que n'havia aconseguit vuit.

Stockdale ha xutat endavant des de la línia de 22 i ha arribat a la línia de marca acompanyat per dos defensors anglesos; la pilota anava fent bots imprevisibles, Stockdale l'ha tocada amb els genolls, no amb les mans, i ha continuat avançant per la zona de marca fins que, gairebé al límit del terreny de joc, l'irlandès ha pogut posar la seva mà sobre l'oval, 5-19. Conversió de Joey Carbery, 5-21, que havia substituït temporalment Sexton per una ferida sagnant a la boca.

La segona part ha començat amb domini anglès, amb un atac que ha estat a punt de traduir-se en un assaig de Daly però que ha estat tallat per Earls mitjançant una traveta feta amb la mà al darrer moment quan Daly anava directe cap a la zona de marca. Els anglesos han assetjat la zona d'assaig irlandesa però els seus embats han estat aturats per la defensa verda. El joc ha tornat a igualar-se al voltant del minut 50 i Conor Murray ha transformat un cop de càstig que eixamplava l'avantatge irlandès al marcador, 5-24.

De tota manera, els anglesos ho han continuat intentant i al minut 65, després d'un avanç de la línia de tres quarts de manual, Mike Brown ha fet la darrera passada cap a Daly, que ha arribat a la zona de marca irlandesa, 10-24. Farrell ha errat la conversió.

Al minut 71 Carbery ha errat un cop de càstig i al minut 74 ha entrat al camp el català Jordi Murphy, que ha substituït Peter O'Mahony.

En aquell moment el joc era força igualat però Anglaterra ha començat a forçar la màquina; en aquest sentit, al minut 78 Brown ha plantat la pilota a la zona d'assaig irlandesa però els cinc punts no han pujat al marcador perquè ho ha fet amb els peus fora del camp arran del placatge de Seán Cronin.

El setge anglès ha continuat i a les acaballes del partit, Johnny May, després d'un canvi de joc que ha deixat la defensa irlandesa descompensada, ha aconseguit un assaig (15-24) que no ha fet perillar la victòria irlandesa; a més Farrell ha errat la conversió.

Amb el xiulet final, Irlanda ha guanyat el Grand Slam (guanyar tots els partits), el torneig ja l'havia guanyat a la jornada anterior, i ha escrit el seu nom amb lletres d'or a la història del torneig. A més, la joventut del Quinze del Trèvol, amb bona part de la plantilla entre els 20 i els 25 anys, fa somiar amb grans tardes de glòria del rugbi irlandès, amb la vista ja posada al Sis Nacions que ve i a la Copa del Món, que es disputarà al Japó entre el 6 de setembre i el 20 d'octubre del 2019.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt