El primer cens de passos fronterers diu que n’hi ha 208

El primer cens de passos fronterers diu que n’hi ha 208 Canvi de kms per milles a la frontera amb el Nord / Foto: Google Maps

Mentre continuen les negociacions sobre el Brexit sense que s'avanci gens, la qüestió de la frontera entre la República i el Nord ha esdevingut un veritable maldecap. Això és així perquè si bé cap de les dues parts no vol tornar al passat amb controls policials i duaners a tots els qui creuin la línia divisòria, el fet de pertànyer a dues zones duaneres diferents implicaria haver de fer-hi controls.

De moment el govern britànic ha fet diverses propostes que no han convençut ningú, com una frontera digital, o fins i tot algun diputat euroescèptic de Westminster ha proposat, molt a la britànica, que Irlanda deixi la Unió Europea i formi part de la mateixa unió duanera que el Regne Unit... problema resolt. Així doncs i malgrat que ja no queda ni un any per a la sortida del Regne Unit del club comunitari, el més calent és a l'aigüera i no sembla que s'estigui a prop de la solució.

De tota manera, la preparació per al pitjor dels Brexits, el d'una frontera dura amb controls, no s'atura i diversos actors econòmics ja han començat a moure fils per a estar a punt o esquivar els seus efectes. En el primer cas hi ha Iarnród Éireann, que ja ha estudiat diversos mètodes de control telemàtic de passaports que aplicaria a les línies cap al Nord; en el segon, algunes companyies navilieres, que ja han començat a operar o que en el futur obriran rutes directes entre Irlanda i el continent evitant així de passar pels ports britànics, que fins ara ha estat el més habitual.

Pel que fa a la frontera terrestre entre la República i el Nord, que té aproximadament uns 500 quilòmetres de longitud, les dues administracions a banda i banda han fet un cens de passos fronterers, primer per separat però després comparant i corregint les dades. Ha estat el primer cens oficial d'aquest tipus des de la partició de l'illa ara farà cent anys i n'han sortit 208, uns quants menys dels 275 de l'estimació que s'havia fet anteriorment.

Aquest immens exercici geogràfic, que va començar el passat mes de novembre i que ha generat molts maldecaps als qui l'han fet, també ha revelat la dificultat d'implementar una frontera clàssica i és que entre els 208 passos identificats n'hi ha de situats en camins de carro, camins privats o vies de comunicació amb una part de la calçada a cada banda de la línia, com és el cas d'un petit tram de l'autopista que enllaça Dublin i Belfast a l'altura de la sortida 20.

Font: The Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt