Tisorada del 27,5% al salari dels diputats del Nord

Tisorada del 27,5% al salari dels diputats del Nord El Parlament d'Irlanda del Nord a Stormont / Foto: Wikipedia

Irlanda del Nord no té govern des de fa més d'un any i mig fruit de la manca d'acord entre els dos partits majoritaris al parlament d'Stormont, els unionistes del DUP i els republicans del Sinn Féin, que des de la devolució de l'autonomia a la regió ara fa vint anys i amb cinc suspensions pel mig, han fet jocs malabars formant un govern de coalició forçats per les circumstàncies.

En aquest sentit, el darrer govern, liderat per la unionista Arlene Foster i amb Martin McGuinness com a segon, va caure arran de la polèmica sobre l'abús que algunes empreses feien d'un programa que incentivava l'energia renovable, amb el DUP fent-hi els ulls grossos, i des de llavors que no hi ha hagut govern.

Després de les darreres eleccions, celebrades el 2 de març del 2017, hi va haver diverses rondes de negociacions però les diferències entre les parts, sobretot en assumptes com el de dotar el gaèlic dels mateixos drets que l'anglès i resoldre el que es coneix com a “legacy”, és a dir, els casos de violència sectària durant els anys de plom del conflicte nord-irlandès que continuen oberts, van impossibilitar un acord. Els mesos anaven passant i al final, malgrat el suport dels governs irlandès i britànic amb cimeres conjuntes, es va deixar de negociar.

Ara, Karen Bradley, secretària d'Estat britànica per a Irlanda del Nord, cansada de la inactivitat a l'assemblea nord-irlandesa, ha volgut pressionar les parts i ha anunciat retallades salarials a les noranta persones que tenen cadira a Stormont. La tisorada serà esglaonada, es farà en dues fases, la primera al novembre i la segona tres mesos més tard en cas que no hi hagi canvis, i reduirà el salari dels diputats de les 49.500 lliures esterlines (55.000 euros) actuals a 35.888 (39.922), que representa una rebaixa del 27.5%.

Amb tot, no es reduirà els complements destinats als ajudants o secretaris dels diputats perquè malgrat que no hi ha activitat parlamentària, els representants polítics continuen atenent els electors de les seves circumscripcions, una activitat que representa entre un 50% i un 60% del seu temps en condicions normals.

Font: Newstalk i Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt