Sis candidats a la cursa cap a l’Áras an Uachtaráin

Sis candidats a la cursa cap a l’Áras an Uachtaráin L'Áras an Uachtaráin, al Phoenix Park de Dublin / Foto: Liffey

Ahir acabava el termini per a presentar candidatura a les eleccions presidencials, que tindran lloc el 26 d'octubre vinent, i finalment hi ha hagut sis candidats que han pogut rebre prou suports, dues dones i quatre homes; en aquest sentit, a fi de ser nominat es necessitava rebre l'aprovació de quatre administracions locals (City o County Councils) o de vint parlamentaris, tant diputats com senadors.

El President Higgins no necessitava rebre el suport de ningú i només havia d'anunciar que optava a un segon mandat, com així ha estat. Pel que fa als altres cinc candidats, n'hi ha hagut quatre que han aconseguit la nominació mitjançant la via de les administracions locals; es tracta de Seán Gallagher, Joan Freeman, Gavin Duffy i Peter Casey; per contra, la candidata del Sinn Féin, Liadh Ní Riada, ha rebut el suport dels parlamentaris del seu partit, que sumen més de vint.

Així doncs, a partir d'avui comença una campanya electoral que, si és com la de l'any 2011, combinarà promeses de “si sóc president/a...” amb travetes i draps bruts. Fa set anys la majoria de candidats van veure com la premsa esbombava el seu costat menys conegut, sobretot amb relació a casos de clientelisme, de tràfic d'influències, de familiars amb un historial ben galdós i d'amistat amb personatges foscos.

De fet, sembla que la guerra bruta ja ha començat i durant els darrers dies el President Higgins s'ha vist involucrat en la polèmica arran d'unes despeses anuals de 317.000 euros sense auditar i d'allotjaments en hotels de cinc estrelles.

L'any 2011, el punt culminant de la guerra bruta va arribar durant el darrer debat televisat d'RTÉ, quan el presentador va preguntar al candidat Seán Gallagher, que juntament amb Higgins és l'únic candidat que repeteix set anys després, sobre un tweet que deia que hi havia algú que li havia d'entregar un sobre amb diners provinents del Sinn Féin. Posteriorment es va demostrar que el tweet era fals però la cara d'estupefacció de Gallagher, que en aquell moment liderava les enquestes, va semblar com si reconegués que l'havien enxampat. Finalment, Micahel D. Higgins va guanyar les eleccions.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt