Prohibit de parlar amb els britànics els dies vinents

Prohibit de parlar amb els britànics els dies vinents Bandera europea i britànica a Dublin / Foto: Liffey

S'apropa el moment clau en les llargues i difícils negociacions sobre el Brexit, amb reunió a Brussel·les dimecres vinent, i el tema de la frontera entre la República i el Nord continua sent un dels esculls principals; en aquest sentit, fins ara la solució que s'ha debatut més ha estat el que s'ha anomenat “Irish backstop”, que consistiria a mantenir el Nord dins de la unió duanera europea a l'espera de trobar una solució definitiva.

De tota manera, el fet que amb relació a les duanes la Mar d'Irlanda es convertís en una frontera, separant Irlanda del Nord del Regne Unit, no agrada gens al govern de Londres, a banda que si no s'arribés a cap acord un cop implementat el “backstop”, el Regne Unit podria quedar lligat a la Unió Europea indefinidament. De moment, l'única cosa que accepten els britànics seria la idea del “backstop” aplicat a tot el Regne Unit, però el cap dels negociadors europeus, Michel Barnier, ho ha rebutjat afirmant que només seria aplicable al Nord.

Així doncs, no es descarta que els britànics vulguin fer algun tracte d'amagat amb el govern irlandès i és que malgrat que la relació entre ambdós països ha estat històricament molt turbulenta, de sempre hi ha hagut una gran disponibilitat a fer de les dues illes una zona comuna en termes de lliure circulació, sobretot de persones, amb la Common Travel Area, que permet de viatjar d'un país a l'altre sense cap necessitat d'ensenyar el passaport.

És per això que ja fa dies que el Taoiseach Leo Varadkar ha endegat el que s'ha anomenat “Operació Precaució”, alertant els seus ministres d'evitar contactes innecessaris amb els seus homòlegs britànics a fi de no rebre males influències o missatges apocalíptics sobre el que li podria passar a Irlanda en cas que no hi hagués cap acord. En aquest sentit, Varadkar ha demanat als membres del seu executiu de ser fidels a la Unió Europea i que qualsevol acord bilateral amb Londres podria ser considerat una deslleialtat cap als socis comunitaris que els fan costat.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt