Incidents a les desfilades de Sant Patrici als Estats Units

Incidents a les desfilades de Sant Patrici als Estats Units Mary Lou McDonald (centre, darrere LA) amb la polèmica pancarta a Nova York / Foto: Sinn Féin via Twitter

Ahir, dia de Sant Patrici, la majoria de poblacions d’Irlanda van tenir la seva tradicional desfilada i no es va produir cap incident destacable puix que són esdeveniments amb un ambient marcadament familiar, alegre i festiu. Tanmateix, no es pot dir el mateix del que va passar a l’altra banda de l’Atlàntic, on es van produir dos incidents protagonitzats per il·lustríssims ciutadans irlandesos de visita als Estats Units.

El primer incident va tenir lloc a la desfilada de Chicago (Illinois), dissabte a la tarda, i va originar-se amb la presència de Conor McGregor, el popularíssim lluitador d’arts marcials mixtes UFC que darrerament ha tingut uns quants problemes amb la justícia nord-americana i que ara, a diferència dels seus dies de glòria quan guanyava i s’embolcallava orgullosament amb una bandera tricolor, molts veuen com un individu que embruta la imatge d’Irlanda.

La presència del lluitador no hauria tingut cap ressò més enllà d’alguna foto a les xarxes si no fos perquè un altre dels convidats a la desfilada de Chicago era el Taoiseach Leo Varadkar, de viatge oficial als Estats Units, que va afanyar-se a aclarir que McGregor no representava Irlanda de manera oficial. Tant Varadkar com McGregor van estar molt a prop l’un de l’altre quan es va fer la fotografia amb els convidats d’honor però no van arribar a trobar-se cara a cara. Una curiositat més de l’acte és que Varadkar era l’únic que duia la banda verda, amb el seu nom, a l’inrevés

I a Nova York, també dissabte, va ser la líder del Sinn Féin, Mary Lou McDonald, la que va encendre la polèmica fent-se una fotografia darrere d’una pancarta que deia England get out of Ireland (Anglaterra, fora d’Irlanda), una foto que no va agradar gens a Simon Coveney, Tánaiste i ministre d’Afers Estrangers, que de fa temps malda per a mantenir una bona relació amb els veïns, oimés ara amb el Brexit a tocar.

McDonald va fer-se fotos amb tothom i darrere de moltes pancartes però, evidentment, la d’Anglaterra no va passar desapercebuda. Així doncs, Coveney, mitjançant un tweet, va demanar a McDonald que madurés una mica i que mostrés més dots de lideratge, titllant l’acció de la líder republicana d’ofensiva, divisiva i vergonyant, i assegurant als quatre vents que allò no era la Irlanda del 2019, que eren millors que allò.

Foto original

Torna a dalt