La manca de govern legalitza l’avortament al Nord
Ja fa més de dos anys i mig -més de 1.000 dies- que el Nord no té govern i per ara no s’espera que n’hi hagi durant els mesos vinents, amb els dos partits principals, els unionistes del DUP i els republicans del Sinn Féin, sense cap intenció d’arribar a cap acord. Aquesta inacció va fer que el juliol passat el parlament britànic aprovés, per 383 vots a favor i 73 en contra, la legalització de l’avortament i del matrimoni entre dues persones del mateix sexe.
De tota manera, el que es va votar a Westminster hauria quedat invalidat si abans del 21 d’octubre a mitjanit s’hagués format un govern nord-irlandès i hagués decidit el contrari, però com que no s’ha donat el cas, avui a partir de les 0h les dues legalitzacions entraran en vigor. La del matrimoni homosexual era un dels quatre temes espinosos en les negociacions entre unionistes i republicans i ha estat un incentiu per al Sinn Féin a no formar govern.
Amb tot, ahir al matí hi va haver un intent a la desesperada de blocar la nova legislació votada a Westminster, amb la convocatòria de l’Assemblea Nord-irlandesa per part del DUP, que tenia la intenció de formar un govern d’urgència, però tant el Sinn Féin, els socialdemòcrates de l’SDLP i altres partits minoritaris no s’hi van presentar i es va avortar la jugada del partit liderat per una decebuda Arlene Foster.
D’altra banda, malgrat que la legislació entra en vigor avui, la incertesa sobre si s’acabaria implementant o no ha fet que el sistema sanitari nord-irlandès encara no estigui preparat per a dur a terme avortaments i tardarà uns mesos a oferir aquesta pràctica -es diu que cap a final de març-, per la qual cosa es pagarà el viatge cap a Anglaterra a qui vulgui avortar. Pel que fa al matrimoni homosexual, sembla que els primers casoris es podran celebrar a mitjan gener, per la qual cosa s’espera un Sant Valentí amb molta feina al ram.