McDonald s’imposa a la primera votació però fa curt

McDonald s’imposa a la primera votació però fa curt Vista del Parlament des de Kildare Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Tot i la gesticulació i les trobades a diverses bandes entre els principals actors del més que probable serial de baixa estofa en què es convertirà la formació d’un nou govern, per ara no s’albira cap acord; tanmateix, ahir va engegar la 33a legislatura, amb quaranta-vuit cares noves -disset de les quals del Sinn Féin-, i durant el primer dia només hi va haver un guanyador: Seán Ó’Feargháil, del Fianna Fáil, que repetirà com a Ceann Comhairle -president de la cambra-, un càrrec que permet de conservar l’escó a les següents eleccions sense haver-se de presentar, com ja va passar amb Ó’Feargháil als comicis del vuit de febrer.

Una altra votació que es va dur a terme ahir va ser la que havia d’elegir el Taoiseach (primer ministre), però com era de preveure amb la nova configuració de l’hemicicle -amb tres grans partits gairebé empatats a escons, diverses formacions mitjanes i petites i dinou independents-, cap dels quatre candidats que van presentar-se va obtenir la majoria, això sí, Mary Lou McDonald, la líder del Sinn Féin, va fer història en ser la primera dona a aconseguir el nombre més alt de vots d’entre els contendents.

A la primera ronda es va votar la candidatura de l’actual Taoiseach, Leo Varadkar, del Fine Gael, que va fer clarament curt amb 36 vots a favor -els dels diputats del seu partit-, 107 en contra i 16 abstencions. El segon a provar sort va ser el líder del Fianna Fáil, Micheál Martin, que va millorar la marca de Varadkar però que, amb 41 vots favorables, 97 contraris i 19 abstencions, tampoc va reeixir.

La tercera ronda va ser per a la candidatura de Mary Lou McDonald, que va obtenir 45 vots favorables -els 37 del Sinn Féin, 5 de People Before Profit i 3 d’independents-, 84 en contra i 29 abstencions. La darrera votació, sense cap possibilitat de prosperar, va ser la de la candidatura del líder dels Verds, Eamon Ryan, que només va ser votat pels dotze diputats del seu partit, obtenint 115 vots negatius i 28 abstencions.

Així doncs, el nom del successor de Varadkar, en cas que el Taoiseach sigui algú altre, encara tardarà a conèixer-se. Amb tot, ahir al vespre, Varadkar va anar fins a l’Áras an Uachataráin (Casa del President) a presentar la dimissió al President Michael D. Higgins però, evidentment, el govern continuarà treballant en funcions i alguns dels seus membres ja s’han afanyat a assegurar que es mantindran al càrrec a fi que aquesta situació d’impasse polític tingui un efecte mínim sobre la vida dels ciutadans.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt