Limerick podria tenir batlle d'elecció directa ben aviat

Limerick podria tenir batlle d'elecció directa ben aviat El King John's Castle de Limerick / Foto: Bjørn Christian Tørrissen

A Irlanda hi ha eleccions locals, però no hi ha cap candidat a batlle, sinó que qui ocupa aquest càrrec ho decideixen els regidors formant majories; en alguns casos, com a Dublin, hi ha regidors de moltes opcions polítiques diferents, és a dir, molta fragmentació, per la qual cosa, durant una legislatura, que dura cinc anys, hi sol haver cinc Lord Mayors diferents després que diversos partits i regidors independents arribin a acords a diverses bandes.

A més, el càrrec és totalment simbòlic sense cap mena de poder executiu; l’única cosa que el diferencia d’un altre regidor és que va i té una posició preferent als actes oficials, lluint orgullosament la cadena de Lord Mayor, i també marca l’agenda del ple municipal. En el cas de la capital irlandesa, el batlle té una residència oficial, la Mansion House, a Dawson Street (Dublin 2), tot i que el més habitual és que els Lord Mayors visquin a casa seva i només emprin la Mansion House per a recepcions i actes oficials.

Tanmateix, això podria començar a canviar i ho faria per la banda de Limerick, que el maig del 2019 va votar perquè fos així, tot i que el resultat va ser molt ajustat, probablement perquè n’hi ha que ho veuen com una despesa addicional en la ja molt inflada de càrrecs política local. En aquest sentit, l’elecció directa del batlle de Limerick podria tenir lloc abans de final d’any, tot i que la data dependrà de la situació pandèmica. D’altra banda, encara s’han de polir molts detalls de la legislació que regularà el nou càrrec.

Foto original

Torna a dalt