Preocupació pels exercicis dels russos a 240 km d'Irlanda

Preocupació pels exercicis dels russos a 240 km d'Irlanda El vaixell de guerra rus Soobrazitelniï / Foto: Irish Air Corps (04/02/2022)

L’anunci fet per part de Rússia que a principi de febrer la seva marina de guerra farà uns exercicis de tir amb míssils a uns 240 quilòmetres de la costa sud-oest d’Irlanda no ha agradat gens al govern de Dublin, que de la mà de Simon Coveney, ministre d’Afers Estrangers, en parlarà amb l’ambaixador rus a l’illa, Iuri Filatov. La qüestió també serà plantejada en una reunió amb els líders europeus.

Evidentment, l’exercici militar tindrà lloc fora de les aigües territorials irlandeses -12 milles nàutiques o 22 quilòmetres-, però dins de la zona d’exclusivitat econòmica d’Irlanda, és a dir, a menys de dues-centes milles nàutiques (370 km) de la costa. A més, la zona també està situada dins de l’espai aeri gestionat per Irlanda i per on passen alguns vols que fan la ruta transatlàntica, tot i que el més habitual és que passin molt més al nord.

Amb tot, l’Irish Aviation Authority ja ha rebut una notificació i ha afirmat que la seguretat de l’espai aeri està garantida; en aquest sentit, malgrat que aquesta mena d’exercicis no són gaire comuns a la zona, de tant en tant reben notificacions semblants d’altres països i en aquest cas s’aplicaran les mateixes mesures de sempre, és a dir, desviar el pla de vol dels avions que tinguin previst de passar per la zona de maniobres.

L’exercici dels russos s’emmarca en l’escalfament de les relacions entre els antics bàndols de la guerra freda i té Ucraïna, sobretot la zona del Donbass, com a nucli principal. Segons els experts, la tria de la zona en qüestió no ha estat per casualitat i és que el fet que Irlanda no sigui membre de l’OTAN deixa Europa força desprotegida per aquest flanc, a banda que l’exèrcit irlandès, totalment delmat per la manca d’inversió, tant en material com en personal, té un rol més de vigilància i de participar en missions de pau que no pas bèl·lic.

Tanmateix, molt probablement, Irlanda podria comptar amb dos potents aliats:

- El Regne Unit, que cada vegada que els Tupolev russos van d’excursió per la costa oest despatxa caces de combat Typhoon des de la base aèria escocesa de Lossiemouth, una acció que s’explica pel fet que Londres, tot i respectar la sobirania d'Irlanda, considera el voltant de l'illa veïna com a zona d'interès i actua en conseqüència si veu que alguna circumstància que tingui lloc en aquesta àrea pot afectar sòl o interessos britànics.

- Els Estats Units, que ja fa més de vint anys que fan servir l’aeroport de Shannon com a punt d’escala a l’hora de traslladar tropes cap a zones on ha mantingut conflictes armats, com l’Iraq o l’Afganistan. En principi, l’ús de les instal·lacions només és permès sempre que els avions no duguin armes, però cada vegada que alguns diputats i col·lectius antiamericans han preguntat al govern irlandès sobre com controla que es respecti aquesta condició, la resposta sempre ha estat de fer-se l’orni.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt