Micheál Martin continua apropant-se a la Casa Blanca

Micheál Martin continua apropant-se a la Casa Blanca Trobada virtual entre Biden i Martin / Foto: @POTUS via Twitter

A l’agenda de la Casa Blanca el disset de març està marcat de color verd i és que cada any, per Sant Patrici, el Taoiseach del moment fa una visita a la residència del president dels Estats Units, situada al número 1600 de Pennsylvania Avenue de Washington i considerada un dels edificis amb més poder polític del planeta. Durant la trobada, a banda de parlar sobre les relacions i vincles entre ambdós països, es fa entrega d’un bol de trèvols que, segons diuen i per motius de seguretat, és destruït immediatament després de la reunió.

Curiosament, Micheál Martin, que va accedir al càrrec de primer ministre el juny del 2020 després d’unes llarguíssimes i inacabables negociacions amb els seus rivals històrics del Fine Gael, ja ha celebrat dos sants patricis com a Taoiseach, però per contra, encara no s’ha reunit mai amb un president dels Estats Units a la Casa Blanca.

L’any passat arran de les restriccions per la pandèmia, fet que va obligar-lo a organitzar una trobada virtual amb Biden mitjançant una videoconferència. I enguany... Doncs bé, Martin ha anat a Washington, però el dia setze al vespre, quan la delegació irlandesa va fer-se el preceptiu test abans d’anar a la Casa Blanca l’endemà, un membre va tenir un resultat positiu, cosa que va obligar a fer un altre test a tothom i si bé el del Taoiseach havia estat negatiu unes hores abans, en aquesta ocasió el resultat va ser positiu.

Així doncs, per segon any consecutiu, la reunió entre Martin i Biden va ser virtual i tot i l’inesperat contratemps, no hi va mancar el sentit de l’humor, amb el Taoiseach dient-li irònicament al seu homòleg nord-americà que l’any anterior van parlar virtualment des de les dues bandes de l’Atlàntic i que aquest any també ho han fet de manera virtual, però des de l’altra banda del carrer, és a dir, que van apropant-se; el lloc on s’allotja el primer ministre irlandès durant la seva estada a Washington és al costat de la Casa Blanca.

D’altra banda, segons les normes sanitàries vigents als Estats Units, un contagiat per Covid no pot viatjar a l’estranger durant el període de deu dies posterior al resultat positiu, per la qual cosa el Taoiseach haurà de romandre a Washington fins al dia 26 o 27; en cas que sigui així, es perdria la trobada del Consell Europeu prevista per als dies 24 i 25.

I l’any vinent... Doncs bé, segons el pacte de govern entre el Fianna Fáil i el Fine Gael, el càrrec de Taoiseach se l’han de repartir a parts iguals -dos anys i mig- entre Martin i Leo Varadkar, que a final d’any hauria de tornar a la posició que ocupava fins al juny del 2020. Si això es compleix, Martin serà el primer Taoiseach que no haurà tingut l’honor d’anar a la Casa Blanca per Sant Patrici com ho han fet tots els seus predecessors d’ençà dels anys noranta, que és quan l’esdeveniment va començar a tenir un caràcter anual.

 

 

Torna a dalt