A manca d'Stormont, un 59% acceptaria el rol de Dublin
Ja fa més de mig any que es van celebrar les eleccions per a elegir els representants de l’Assemblea nord-irlandesa i el més calent és a l’aigüera, atès que republicans i unionistes no només no han format un govern compartit, sinó que fins i tot no han triat ni president de la cambra, és a dir, l’speaker. L’origen del desacord és la negativa del DUP a desencallar la situació si abans no s’elimina el polèmic i controvertit Protocol d’Irlanda del Nord que, en termes duaners, considera el Nord com a part de la Unió Europea i no del Regne Unit.
Així doncs, veient aquest serial inacabable que, d’altra banda, ha estat força habitual en la turbulenta història política de la regió, no és gens estrany que una enquesta encarregada pel Belfast Telegraph a la consultora demoscòpica LucidTalk reveli que un 59% dels ciutadans nord-irlandesos veurien amb bons ulls una certa implicació del Sud en la governança del Nord durant el període sense executiu a Stormont. El resultat de l’enquesta també conclou que en absència de govern a Belfast, un 41% de les 3.351 persones que hi van respondre donarien suport a una autoritat comuna gestionada per Londres i Dublin.
Una altra cosa que evidencien les respostes és que encara hi ha una clara divisió entre nacionalistes i unionistes sobre qui ha de governar la regió en cas que les institucions nord-irlandeses continuïn sense funcionar. En aquest sentit, els nacionalistes prefereixen una autoritat conjunta entre Londres i Dublin, però els unionistes prefereixen la direct rule, és a dir, que els governin directament des de Londres, tot i que, paradoxalment, en més d'una ocasió, el Parlament de Westminster ha aprovat algunes lleis més properes als interessos dels republicans que no pas dels unionistes.
Les reaccions a l’enquesta del Belfast Telegraph per part dels partits nord-irlandesos també han anat en funció de l’adscripció política: a grans trets, al bàndol unionista no volen sentir a parlar de la implicació de Dublin al govern d’Stormont, recordant que no hi ha cap base legal en aquest sentit i preferint la direct rule londinenca abans que una autoritat conjunta entre Londres i Dublin, fent èmfasi també en la supressió del Protocol, que consideren molt nociu per a l’economia de la regió. Per la banda republicana, l’opinió general és que un govern conjunt entre Londres i Dublin no és la solució, sobretot si al número 10 de Downing Street hi ha un Tory, i òbviament, rebutgen de totes totes la direct rule.
Font addicional: The Belfast Telegraph