Alerta pel control xinès de les càmeres del Parlament

Alerta pel control xinès de les càmeres del Parlament Paret on hi havia la placa de la comissaria xinesa a Capel Street / Liffey

En la conjuntura internacional actual, en què clarament ha tornat la política de blocs i amb la Xina com a potència emergent, el fet que el sistema de càmeres de vigilància del Parlament sigui de l’empresa Hikvision ha generat força preocupació al Consell Irlandès per les Llibertats Civils (ICCL), que ha escrit cartes al Parlament, a l’Oficina de Treballs Públics -ens que gestiona el parc d’edificis propietat de l’Estat- i a diversos líders polítics alertant-los del perill que això suposa per a la seguretat nacional.

En aquest sentit, el Partit Comunista de la Xina és una de les organitzacions que controla Hikvision i algunes investigacions han descobert que els dispositius de l’empresa envien reports cap al gegant asiàtic. De fet, ja hi ha hagut molts països que han retirat les càmeres i tots els accessoris dels seus edificis públics, inclosos Dinamarca, el Regne Unit, els Estats Units o el Parlament Europeu. I la setmana passada, el govern australià va comprometre’s a fer-ho.

Segons Kris Shrishak, de l’ICCL, el report anual de Hikvision revela sense embuts que l’empresa té un contracte amb el govern xinès per a vigilar la minoria uigur, classificant-ne els membres i decidint i se’ls ha d’enviar a un camp d’internament, on es cometen tota mena de violacions dels drets humans, com ja ha reconegut l’ONU, que ha afirmat que les detencions arbitràries podrien constituir un crim contra la humanitat.

Així doncs, Shrishak alerta que tenir les càmeres d’aquesta empresa instal·lades al Parlament és un problema per a la seguretat nacional, per a la protecció de dades i per a la privacitat, per la qual cosa demana que es facin els mateixos passos que altres països retirant-les i prohibint-les de manera immediata.

D’altra banda, ja fa temps que la presència estatal xinesa a Irlanda genera preocupació i el passat mes d’octubre Afers Estrangers va ordenar el tancament d’una oficina que la policia de la ciutat de Fuzhou tenia oberta a Capel Street (Dublin 7) i que formava part d’una extensa xarxa de cinquanta-quatre oficines del govern xinès repartides per vint-i-un països. Aquests centres, si bé ofereixen algunes gestions administratives a la nombrosa diàspora del gegant asiàtic, com la renovació de carnet de conduir, sembla que realment són una mena de comissaries de policia que conviden els xinesos amb alguna causa judicial pendent, a tornar cap a casa.

 

Torna a dalt