Moltes incògnites en els dos referèndums del vuit de març

Moltes incògnites en els dos referèndums del vuit de març Anunci fent una crida a votar als referèndums / Foto: Liffey

La Constitució irlandesa data del 1937 i és per això que alguns dels seus articles són totalment obsolets, sobretot aquells que van ser escrits amb el pensament de llavors i que, després de l’evolució de la societat irlandesa cap a la modernitat, han perdut el sentit de la realitat, fet pel qual s’han d’esmenar via referèndum. I divendres vinent, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, ​els irlandesos decidiran sobre dues esmenes de l’article 41 de la Carta Magna.

L’esmena 39 -coneguda com la de la Família- proposa de canviar l’article 41.1.1, que reconeix la família com la unitat primària i fonamental de la societat -atorgant-li drets inalienables i imprescindibles-, i l’article 41.3.1, que afirma que la família té els fonaments en el matrimoni. El canvi suggerit és afegir relació durable com a fonament de la família, a banda del matrimoni. Curiosament, això de relació durable és una de les qüestions que ha generat més debat i és que el concepte és una mica abstracte.

RESULTAT SÍ 32,3% / NO 67,7% - Participació 44,4%

 

L’esmena 40 -coneguda com la de les Cures- proposa canviar l’article 41.2.1, que reconeix el paper de la dona a la llar estalviant-li a l’Estat de proveir alguns serveis de cures, i l’article 41.2.2, que obliga l’Estat a assegurar-se que les mares no estiguin obligades a treballar fora de casa si això suposa negligir les tasques de la llar. El canvi suggerit és reemplaçar mare per membres de la família.

RESULTAT SÍ 21,6% / NO 73,9% - Participació 44,6% 

A diferència d’altres referèndums, com el de la interrupció de l’embaràs o el del matrimoni entre dues persones del mateix sexe, la participació serà una incògnita atès que no hi ha hagut gaire debat ni interès. A més, el fet que hi hagi dues paperetes de votació podria complicar-ho tot malgrat que cada esmena tindrà una papereta de color diferent: la de la 39 serà blanca i la de la 40, verda; en ambdós casos s’haurà de marcar l’opció o No amb una creu a la casella corresponent.

Torna a dalt