Harris té tots els números de la rifa per a ser Taoiseach
Dimecres passat, Leo Varadkar va anunciar la seva dimissió com a Taoiseach, una notícia que va causar sorpresa a molts, per inesperada, però ja aquell mateix dia i sobretot l’endemà, van començar les especulacions sobre qui podria ser el seu successor, amb diversos noms -com Simon Coveney, Paschal Donohoe, Helen McEntee i Heather Humphreys-, malgrat que, un per un, ells mateixos van descartar-se deixant via lliure a Simon Harris, que ben aviat va quedar clar que tenia tots els números de la rifa per al càrrec de Taoiseach.
ACTUALITZACIÓ 09.04.2024: Simon Harris, escollit Taoiseach amb 88 vots a favor i 69 en contra. És el setzè Taoiseach de la història.
Així doncs, aquest diumenge, durant la convenció del Fine Gael en què s’oficialitzaran les candidatures per a les eleccions europees del set de juny, Harris serà nomenat líder del partit. Amb tot, a fi d’esdevenir Taoiseach, que seria el setzè, haurà de rebre l’aprovació del Parlament, un tràmit que, en principi, no hauria de suposar cap problema perquè els partits del govern tripartit comptaran amb prou suport i per una qüestió com aquesta, no s’espera que hi hagi cap diputat díscol votant en contra.
A trenta-set anys, Harris serà el Taoiseach més jove de la història, superant de dos anys Varadkar, que va accedir al càrrec a trenta-nou anys. De tota manera, tenint en compte que la legislatura dura cinc anys i que les eleccions passades van celebrar-se el febrer del 2020, podria ser que també fos un dels Taoisigh amb un mandat més curt de la història atès que les perspectives electorals per al Fine Gael no són gaire bones.
Probablement, l’única opció seria de repetir la fórmula actual de repartir-se el mandat a parts iguals amb el Fianna Fáil i comptant amb el suport dels Verds, això sí, si els números quadren, perquè les enquestes no són gaire afalagadores i n’hi ha que preveuen una patacada important per als tres partits del govern després de no haver solucionat cap dels dos problemes que van centrar la campanya electoral del febrer del 2020, l’habitatge i les llistes d’espera als hospitals, que fins i tot han empitjorat, i als quals ara se’ls ha afegit una creixent preocupació per la immigració.
De fet, sembla que la possible patacada electoral del Fine Gael ha estat una de les raons per les quals alguns dels altres noms que havien sonat per a reemplaçar Varadkar han declinat d’optar al càrrec, preferint de no desgastar-se i esperar millors temps. En la mateixa línia, més d’una desena de diputats del partit, alguns amb càrrecs ministerials i uns quants anys en política, ja han anunciat que no es presentaran a les eleccions vinents.