La Comissió Electoral vol reduir el nombre de vots nuls
A diferència de les eleccions de molts altres països, en què l’única cosa que ha de fer el votant és agafar la butlleta del partit del seu grat, ficar-la dins d’un sobre i introduir-ho tot dins de l’urna, a Irlanda, el sistema emprat a l’hora d’escollir els representants polítics, conegut com a vot únic transferible, ho fa tot molt més complicat, atès que a la butlleta apareixen tots els candidats que es presenten per aquell districte electoral i hom ha d’assignar un ordre de preferències escrivint un número a la casella del candidat; n’hi ha que només posen un u al seu candidat preferit, però hi ha qui assigna un número a cada un dels candidats.
De tota manera, hi ha gent que es fa un embolic amb tant de número i per exemple, a la doble contesa electoral de les darreres eleccions locals i europees, celebrades el 2019, hi va haver 108.488 vots nuls -34.618 a les locals i 73.870 a les europees-, una xifra equivalent a la cabuda total del Croke Park i encara deixant unes 25.000 persones fora; o en termes de poblacions: Drogheda, Dundalk i Sligo juntes. A més, sembla que el gros d’aquests vots nuls no va ser intencionat, sinó que els electors no sabien que votaven erròniament.
Per ordre de casos, els errors més habituals que resulten en vot nul són no indicar clarament quina és la primera preferència, és a dir, assignar el número u a un candidat concret, assignar la primera preferència a més d'un candidat, escriure alguna cosa que permet d'identificar l'elector i no assignar cap número a ningú.
A fi que això no torni a passar, la Comissió Electoral està decidida a reduir aquesta xifra el 7 de juny vinent i és per això que ha endegat una campanya educativa per als votants anomenada No t'espatllis el dia. En aquest sentit, dos vídeos -un de tres minuts i un altre d’un- mostren què es necessita per votar i com es completa la butlleta correctament. El vídeo guia la gent en tot el procés de votació, d’inici a fi, és a dir, des d'entrar al col·legi electoral fins a completar correctament el vot.
Segons la jutge Marie Baker, presidenta de la Comissió Electoral, és molt decebedor de veure la magnitud de vots nuls, més de 108.000, una xifra enorme perquè la naturalesa del sistema electoral irlandès significa que per a molts candidats aquests vots podrien ser la diferència entre guanyar i perdre un escó. Baker alerta que el 7 de juny vinent hi haurà molta gent que no ha votat abans o no ha votat en els darrers quatre anys i que allò que per a alguns pot semblar un procés senzill, l'evidència diu que moltes persones que van al col·legi electoral no omplen correctament les seves paperetes.
Exemples: només a la ciutat de Dublín, més del 3% dels vots emesos es van considerar invàlids, que Baker titlla de muntanya de paperetes impactant quan hom sap que molts escons s'obtenen amb només una diferència d'un grapat de vots, per la qual cosa demana de no malmetre el vot el dia 7 de juny i que tothom s’asseguri que el seu vot compti perquè, com diu el lema de la iniciativa, el teu vot és la teva veu.
Over 108,000 votes were spoilt in the 2019 Euro & local elections.
— An Coimisiún Toghcháin, The Electoral Commission (@ElecCommIRL) May 27, 2024
That's one and a third times @officialgaa Croke Park's capacity.
Whether a first time, or a long time voter, don't spoil your day on Friday 7 June -
See how to complete your ballot https://t.co/MviyrqwO1M pic.twitter.com/eLGwGzK2pA