El cas Finucane treu les vergonyes del Regne Unit

El cas Finucane treu les vergonyes del Regne Unit La vídua de Finucane davant d'un mural d'homenatge a Belfast / Foto: An Phoblacht

La publicació de l’informe encarregat pel govern britànic a l’advocat Sir Desmond de Silva ha deixat amb la cara vermella el Regne Unit després d’arribar a la conclusió que els serveis d'intel·ligència britànics no van fer res i fins i tot van col·laborar d’alguna manera en l’assassinat a Belfast per part dels paramilitars unionistes de la Ulster Defence Association de l’advocat catòlic Pat Finucane davant de la seva dona i els seus fills l’any 1989.

Entre d’altres coses l’informe diu que el Royal Ulster Constabulary (RUC), el nom que llavors rebia la policia nord-irlandesa, no va avisar Finucane que era un objectiu dels paramilitars ni va fer res per tal de protegir-lo. Finucane era vist per les forces de l’ordre com un problema arran de la seva professionalitat i determinació, tant defensant catòlics com protestants. L’informe també explica les múltiples filtracions de la policia cap a paramilitars unionistes.

La investigació va ser feta d’una manera poc professional deliberadament per tal de dificultar que se sabés la veritat. Per exemple, l’arma utilitzada en l’assassinat havia estat robada a l’exèrcit britànic i un cop recuperada pel RUC la van tornar a l’exèrcit, impossibilitant així, la recollida d’algunes proves importants de balística.

Un cop llegit l’Informe de Silva, de 500 pàgines, el premier britànic David Cameron va dir que ho sentia profundament però això no va ser suficient per a la família de Finucane que, a través de la seva vídua Geraldine, va afirmar que la investigació havia estat una farsa i un encobriment de la veritat; també va tornar a demanar una nova investigació però feta per algú independent, denunciant que Sir Desmond de Silva va ser designat pel govern britànic i que, a més, té estrets vincles amb el Partit Conservador.

El govern irlandès també ha demanat una investigació pública independent i és que sembla ser que, en el cas Finucane, el Regne Unit té molta porqueria amagada sota la moqueta. Aquesta investigació pública ja ha estat promesa en d’altres ocasions, per exemple per Tony Blair, però mai no s’ha arribat a concretar.

Font: Irish Independent

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt