El Consell de Cent debat dos canvis a la Carta Magna

El Consell de Cent debat dos canvis a la Carta Magna Els participants a la Convenció fent una pausa per dinar / Foto: Constitution Convention

Aquest cap de setmana es celebra a Dublin la Convenció Constitucional en què 100 persones debaten i voten dos aspectes relacionats amb la Carta Magna irlandesa i podrien proposar recomanacions que el govern ja s’ha compromès a dur al Parlament en un termini màxim de quatre mesos. En cas de passar el tràmit a les dues cambres se celebraria un referèndum com sempre es fa quan es vol canviar algun apartat de la Constitució.

Entre els 100 participants hi ha 66 ciutadans del carrer triats al·leatòriament del registre electoral, 33 polítics, inclosos quatre d’Irlanda del Nord, i el president de la Convenció, Tom Arnold. La trobada és totalment igualitària independentment de les circumstàncies personals de les 100 persones i els títols i càrrecs de cadascú no passen de la porta d’entrada.

Les possibles modificacions a tractar son la reducció del mandat de President de la República dels set anys actuals fins als cinc i rebaixar l’edat mínima per poder votar, que passaria dels 18 anys actuals als 17. Per a cada un dels assumptes a debatre hi ha conferències amb l’opinió d’experts i taules rodones de discussió. Les votacions es faran avui i els resultats s’anunciaran al migdia.

Font: RTÉ

URL curta: ves.cat/ct8z

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt