Una hamburgueseria a l'Iran honora Bobby Sands

Una hamburgueseria a l'Iran honora Bobby Sands Mural dedicat a Bobby Sands en una paret de Dublin / Foto: Liffey

El conflicte entre el règim iranià i algunes potències occidentals iniciat amb la revolució del 1979 va fer que els enemics de països com els Estats Units o el Regne Unit despertessin simpatia a l'Iran i el moviment republicà nord-irlandès no en va ser cap excepció. Així doncs, d'ençà del 1982, en un barri de Teheran hi ha una hamburgueseria dedicada a Bobby Sands.

Segons el Mohamed, propietari del local, Sands era un gran home i el motiu per anomenar l'establiment amb el seu nom era honorar l'activista pel coratge i sacrifici que va demostrar durant la vaga de fam de 66 dies que li va provocar la mort un mes després d'haver estat escollit diputat a Westminster. La relació no acaba amb el nom i és que al bar també hi ha tota mena de parafernàlia dedicada al Sands.

A més, l'hamburgueseria està situada al carrer Bobby Sands, o Babbi Sandz en la transcripció del persa, un carrer que abans es deia Winston Churchill Boulevard però que el govern iranià va canviar després de la mort de l'activista irlandès. El barri és un dels més benestants de Teheran, hi ha la majoria d'ambaixades, i el carrer ha esdevingut un punt d'atracció turística.

El nou nom del carrer no va escollir-se a la babalà sinó que a banda de retirar el nom de Churchill, tot un mite polític d'un país enemic, allà també hi havia l'ambaixada del Regne Unit, que va traslladar la porta d'entrada al carrer Ferdowsi, paral·lel al Babbi Sandz, a fi d'evitar que a la seva adreça hi aparegués el nom de la icona republicana.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt