100 anys dels Fets de Pasqua: el més calent a l’aigüera

100 anys dels Fets de Pasqua: el més calent a l’aigüera Lectura de la Proclamació d'Independència davant del GPO / Foto: Merrion Street

Quan només manca un any i mig per al centenari dels Fets de Pasqua sembla que encara no hi ha res al programa d'actes i això preocupa als qui esperen aquesta commemoració amb candeletes, principalment els familiars dels qui hi van participar i els irlandesos de vena més republicana.

Maurice Manning, membre del comitè d'experts nomenat pel govern per preparar els actes, ha assegurat que el grup està molt impacient perquè no ha rebut cap informació i creu que ha arribat l'hora que passi alguna cosa. Per la seva banda, el professor d'història Diarmaid Ferriter va publicar dissabte una columna a l'Irish Times reproduint les queixes dels familiars dels combatents, que consideren que se'ls està deixant de banda.

Ferriter denuncia que el comitè d'experts ha demanat diverses vegades al govern informació concreta sobre quin és el pla però sembla que el resultat ha estat el mateix que parlar amb una paret; així doncs hom dubta entre que el pla és totalment secret o que no hi ha cap pla.

De tota manera el Taoiseach Enda Kenny ha assegurat a Manning que rebran la informació properament. També la setmana passada, durant la presentació del pressupost per al 2015 va incloure's una partida de 4 milions d'euros destinada a la commemoració, que s'ha de sumar als 22 milions d'euros ja pressupostats en la creació d'un centre interpretatiu al GPO i a la remodelació de les Richmond Barracks.

Font: Irish Times

URL curta: ves.cat/l-i6

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt