El centenari dels Fets de Pasqua apunta a fiasco

El centenari dels Fets de Pasqua apunta a fiasco Les autoritats durant la presentació de l'Ireland 2016 / Foto: H Humphreys via Twitter

Diuen que allò que es bo es fa de pregar però amb els plans del govern per a la commemoració del centenari dels Fets de Pasqua no ha estat així i tot apunta al desastre. Fins ara el punt calent de l'assumpte era què fer amb els edificis situats entre els números 14 i 17 de Moore Street (Dublin 1), lloc on es diu que els rebels de 1916 van reunir-se per darrera vegada abans de rendir-se, però sembla que la idea de fer-hi un centre-museu tampoc prosperarà.

Els passos de gegant cap al fiasco total van començar a veure's dijous durant la presentació d'un esbós del que serà el programa d'actes durant el 2016, anomenat Ireland 2016. El que va generar més estupefacció va ser el vídeo promocional en què en lloc d'ensenyar fets i personatges relacionats amb tot allò que va passar l'any 1916 va sortir gent com Bono, la reina d'Anglaterra i David Cameron, entre d'altres, i sembla més un vídeo de promoció turística que de commemoració d'un fet històric.

Amb tot, algunes entitats relacionades amb els Fets de Pasqua com els Descendants of the Signatories (els descendents dels que van signar la Declaració d'Independència) ja comencen a pensar a organitzar un programa d'actes alternatiu.

Altres organitzacions com l'associació de familiars, 1916 Relatives Association, o el Save 16 Moore Street Committee han mostrat el seu desacord però de moment no tenen la intenció de muntar res per separat. Aquestes entitats han afirmat que recolzaran qualsevol acte que dignifiqui la memòria i el llegat d'aquells homes, dones i infants que van donar la seva vida per Irlanda.

Per la seva banda un portaveu de la ministra d'Arts, Heather Humphreys, va dir que els familiars que havien anat a l'acte de presentació, pocs, estaven molt contents pel fet d'haver estat considerats una part central de la commemoració. Humphreys va aprofitar per a recordar que la commemoració és una cosa de tots.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/l_gv

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt