Els diputats tornen les dietes que no utilitzen, un 3,63€

Els diputats tornen les dietes que no utilitzen, un 3,63€ L'edifici del Parlament a Kildare Street, Dublin 2 / Foto: Liffey

Els diputats del Dáil, la cambra baixa del Parlament, es beneficien d'un generós sistema de retribucions en què s'hi inclou salari, dietes i un cúmul de pensions que varia segons els càrrecs ocupats i la durada. En salaris i pensions hi ha uns barems i els diputats reben un import que ha estat prèviament calculat per l'administració del Parlament però en el tema dietes ja és una altra història.

Aquestes dietes se li atorguen als diputats, que com a representants de districte electoral (constituency) tenen unes despeses desplaçant-se cap al Dáil des del seu lloc de residència o visitant les diverses zones del seu districte; també han de mantenir la seva oficina de diputat, que normalment té treballadors a qui s'ha de pagar un salari.

Com que fins no fa gaire els controls eren mínims molts diputats reclamaven l'import màxim però a partir d'alguns escàndols com els de l'exdiputat i exsenador Ivor Callely, que va presentar factures falses per justificar part de les despeses o va posar la seva casa de Cork com a residència principal quan vivia a Dublin per cobrar quilometratge, els diputats són ara més curosos en aquest tema i han començat a retornar diners reclamats que no han fet servir.

Així doncs, del total de 6,2 milions d'euros que els diputats van rebre l'any passat en concepte de dietes se n'han tornat uns 140.000 euros provinents de 56 parlamentaris; al Dáil hi ha 166 escons. La classificació de “reemborsadors” l'encapçala l'exministre d’Ensenyament, Ruairí Quinn, amb més de 15.000 euros, i la tanca el ministre junior Jimmy Deenihan, amb 3,63 euros. Un cas curiós és el de l'actual ministre de Transport, Paschal Donohoe, que havent rebut dietes per valor de 16.000 euros només va retornar 6,89 euros.

URL curta: ow.ly/LtG7E

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt