Una coalició FG-FF podria posar fi a la Guerra Civil

Una coalició FG-FF podria posar fi a la Guerra Civil The Four Courts en flames durant la Guerra Civil / Foto: National Library of Ireland

La darrera enquesta realitzada per l'empresa Millward Brown i publicada pel Sunday Independent conclou que no es podria repetir la coalició de govern actual entre el Fine Gael (FG) i el Labour puix que la suma dels dos no aconseguiria la majoria de diputats necessària, que es calcula que s'assoliria amb un 40%; els primers reben un suport del 24% i els segons un 7%.

En segona posició hi ha el Fianna Fáil (FF) que, amb un 23% de suport, sembla haver-se recuperat de la patacada soferta a les darreres eleccions, celebrades el febrer del 2011, quan van ser escombrats del Dáil per haver dut el país a la bancarrota. En tercera posició hi ha el Sinn Féin amb un 21%.

La resta va a parar a independents o a partits minoritaris com Renua, liderat per Lucinda Creighton, l'antiga nineta dels ulls del Taoiseach Enda Kenny que va ser expulsada del Fine Gael per haver votat en contra de la petita reforma proposada pel govern amb relació a l'avortament.

Amb tots aquests elements, les dues úniques opcions que es veuen factibles són una coalició entre el Fine Gael i el Fianna Fáil o un govern liderat pel Sinn Féin amb el suport de la majoria dels independents i de partits minoritaris d'extrema esquerra.

En el primer cas, coalició FG-FF, es podria dir que representaria el final definitiu de la Guerra Civil i és que aquests dos partits sempre s'han erigit com a hereus dels dos bàndols principals en aquell conflicte: el Fine Gael s'ha associat als pro-Treaty, és a dir, els partidaris de negociar un procés gradual d'emancipació nacional amb els britànics, i el Fianna Fáil als anti-Treaty, que volien un alliberament total i immediat.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/mfdz

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt