El centenari dels Fets de Pasqua tindrà moneda de 2€

El centenari dels Fets de Pasqua tindrà moneda de 2€ Les dues monedes commemoratives / Foto: Central Bank

El Banc Central s'ha afegit a la commemoració del centenari dels Fets de Pasqua, que tindrà lloc el proper mes d'abril, i ahir va revelar el disseny guanyador de la moneda de dos euros que encunyarà per a l'ocasió a partir del mes de gener. Serà la primera vegada que Irlanda posa en circulació una moneda commemorativa de dos euros pròpia i en total se'n fabricaran uns 4,5 milions d'unitats. Al març, poc abans del període central del centenari, també s'emetrà una moneda d'or i plata per a col·leccionistes.

El disseny guanyador per a la moneda “normal” (esquerra) és obra d'Emmet Mullins; en una cara hi apareixerà l'arpa present a totes les monedes des de la introducció de l'euro i a l'altra hi apareixerà l'estàtua d'Hibèrnia, considerada la personificació d'Irlanda, a dalt del GPO, lloc on van tenir lloc els fets més transcendentals com la proclamació de la República d'Irlanda, amb els anys 1916 i 2016 a esquerra i dreta, respectivament.

Pel que fa a la moneda per a col·leccionistes (dreta), el disseny és de Michael Guilfoyle i també hi apareix l'omnipresent arpa en una de les cares; a l'altra hi apareix l'estàtua d'Hibèrnia acompanyada de paraules i frases clau incloses a la declaració llegida per Patrick Pearse davant del GPO el 24 d'abril del 1916.

URL curta: ves.cat/mfB-

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt