Descartat el Bank Holiday republicà pels Fets de Pasqua

Descartat el Bank Holiday republicà pels Fets de Pasqua Rètol sobre els Fets de Pasqua a Parnell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

El govern va descartar durant la seva reunió d'ahir la idea de crear un nou dia festiu (bank holiday) per tal de commemorar el centenari dels Fets de Pasqua; això era el que havia proposat un grup d'experts nomenat pel mateix govern i que s'encarrega de fer recomanacions per a l'efemèride. La proposta era de fer festiu el dilluns 25 d'abril, és a dir, el dia després del dia que farà 100 anys dels Fets puix que el 24 és diumenge (ja festiu).

El govern ha rebutjat la proposta adduint que ja hi ha prou festius al calendari irlandès, 9 en total, i ha acordat de seguir el criteri de sempre; això vol dir que la celebració tingui lloc el Diumenge de Pasqua independentment si coincideix o no amb el 24 d'abril, que és quan va caure el Diumenge de Pasqua l'any 1916. Així doncs, el dia que faci exactament 100 anys dels Fets el govern no té previst de fer res especial.

D'altra banda, el proper divendres el Sinn Féin durà al Parlament la proposta de crear per al 24 d'abril un dia festiu, que en aquest cas seria permanent,  a diferència de la proposta del grup d'experts que només seria per al 2016. Aquest nou festiu seria batejat com a “Dia de la República” i serviria per a homenatjar els Fets de Pasqua però s'espera que la majoria que ostenten els partits del govern, Fine Gael i Labour, la rebutgin. Curiosament el 24 d'abril és l'aniversari del Taoiseach Enda Kenny.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/mf1S

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt