Oficialment Derry no es treu del damunt el prefix London

Oficialment Derry no es treu del damunt el prefix London Vista aèria de Derry / Foto: derryvisitor.com

Després d'un estira-i-arronsa en forma de recollida de milers de signatures entre els partidaris i els detractors del prefix London al nom de la ciutat nord-irlandesa de Derry el portaveu del govern britànic a la Cambra dels Lords, Lord Dunlop, ha informat que l'executiu de Londres no té cap intenció de canviar el nom oficial de Londonderry. Segons un dictamen emès l'any 2007 per l'Alta Cort, només es pot canviar el nom per via legislativa o per prerrogativa reial.

La petició l'havia iniciada el Sinn Féin, que juntament amb diverses organitzacions nacionalistes va aconseguir més de 3.000 signatures; la raó adduïda pels republicans era que el nom Londres és un recordatori molt desagradable que constantment colpeja les famílies de les víctimes de l'ocupació britànica, amb fets com el Bloody Sunday.

Per la seva banda, el sector unionista, encapçalat per la regidora de l'Ulster Unionist Party, Julia Kee, que va engegar la campanya de signatures en sentit contrari, ha basat la seva posició en el fet que associar Derry amb una ciutat mundialment coneguda com Londres és positiu, a banda de lloar els vincles històrics que, segons Kee, hi ha entre les dues ciutats.

La història es remunta al 1613 quan el rei James I va afegir el prefix London com a condició per atorgar a la ciutat la Carta Reial; des de llavors el nom oficial ha estat Londonderry, per bé que tothom l'anomena Derry, fins i tot una gran majoria d'unionistes.

De tota manera, l'únic ús oficial de Londonderry és per a referir-se a la ciutat, però no per a qualsevol altre element relacionat amb Derry; en aquest sentit, des del 1984 l'ajuntament s'anomena Derry City Council i l'aeroport rep el nom de Derry City Airport, o el títol d'alcalde, que és Mayor of Derry.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/mgtW

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt