El Fianna Fáil ja ha assolit la quota femenina del 30%

El Fianna Fáil ja ha assolit la quota femenina del 30% Els 3 candidats de les primàries de Dún Laoghaire / Foto: Fianna Fáil via Instagram

La política irlandesa ha estat de sempre una cosa d'homes i és per això que l'entrada en vigor de la nova normativa penalitzant amb la pèrdua de la meitat de la subvenció pública els partits que no presentin un mínim d'un 30% de candidates ha causat molts maldecaps a l'hora de decidir qui va al tiquet electoral i qui no.

A més, la particularitat del sistema electoral irlandès, en què es penalitza els grans partits mitjançant la transferència dels vots sobrers dels candidats que obtenen més vots per una banda i els dels que són eliminats per l'altra, fa que la millor estratègia sigui presentar un candidat per circumscripció o com a molt dos en aquells llocs on el partit gaudeixi de molta popularitat i on es triïn quatre o cinc diputats.

Això que només es designi un candidat ha provocat que diputats històrics d'alguns partits hagin estat apartats de la possibilitat de participar als comicis i optar a la reelecció. N'hi ha que ho han acceptat però n'hi ha que no i han portat el cas al jutjat; d'altres han decidit de concòrrer a les eleccions com a independents. També hi ha casos de candidats que, per la seva rellevància, han estat “perdonats” i se'ls ha inclòs al tiquet.

El primer partit que ha superat la quota femenina del 30% ha estat el Fianna Fáil, que amb l'elecció de Barbara Ahern per la circumscripció de Cork East ha arribat a les 20 candidates sobre un total de 64 candidats, és a dir, un 31,25%. Ahern formarà tàndem amb Kevin O'Keeffe.

Font: Irish Examiner

URL curta: ow.ly/VgpdO

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt