Els carrers plens de cartells el dia de la data límit

Els carrers plens de cartells el dia de la data límit Cartell plegant-se als embats de la climatologia / Foto: Liffey

Avui fa una setmana que van celebrar-se les eleccions generals i avui a la nit és la data límit de retirada dels cartells que durant més d'un mes han decorat els carrers d'Irlanda. De tota manera, fent una volta per qualsevol indret hom s'adona que els equips de voluntaris dels partits polítics o seguidors dels candidats independents encara no han començat a fer neteja perquè tots els cartells que han aguantat els embats de la climatologia romanen dempeus. Segons la majoria de partits, avui faran una neteja exprés. 

Amb la llei a la mà, cada cartell que continuï penjat una setmana després de les eleccions és sancionable amb una multa de 150 euros, a pagar pel candidat que hi aparegui tot i que normalment l'administració fa els ulls grossos i només emet multes en els casos més flagrants, és a dir, quan un cartell continua penjat al cap d'unes quantes setmanes. Un altre aspecte que genera força polèmica entre els ciutadans més conscienciats ecològicament són les tires de plàstic utilitzades per lligar els cartells i que se solen deixar al fanal; en aquest cas no es pot multar ningú perquè no es poden diferenciar, són totes iguals.

Pel que fa a les eleccions, el recompte final no va acabar fins ahir, quan es va assignar el darrer escó del districte de Roscommon-Westmeath després de sis dies comptant i catorze rondes i és que l'enrevessat sistema de preferències i transferències fa que en alguns districtes electorals la cosa s'allargui de mala manera.

El darrer escó se'l va emportar el diputat laborista Willie Penrose per només sis vots de diferència respecte a Peter Burke, del Fine Gael, que perd l'escó que tenia fins ara i que amenaça de dur el recompte al jutjat. Curiosament, durant el cap de setmana Penrose va assumir que no seria escollit i va fer un discurs que sonava a comiat, fet que va disparar els rumors que el diputat no volia guanyar l'escó després de la desfeta del Labour a les urnes.

El resultat final de les eleccions és el següent: Fine Gael 50 diputats, Fianna Fáil 44, Sinn Féin 23, independents 17, Labour 7, coalició Anti-Austerity Alliance - People Before Profit 6, Aliança d'Independents 6, Social Democrats 3 i Els Verds 2.

URL curta: bit.ly/1pquV9K

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt