El 32è Dáil ja té Ceann Comhairle però no Taoiseach

El 32è Dáil ja té Ceann Comhairle però no Taoiseach Les paperetes de votació per al càrrec de Ceann Comhairle / Foto: Oireachtas via FB

Ahir va començar a caminar la trenta-dosena legislatura del Dáil, la cambra baixa del Parlament de la República d'Irlanda formada per 158 diputats, amb la votació dels dos càrrecs més importants: el de Ceann Comhairle, president de la cambra, i el de Taoiseach, nom que rep el càrrec de primer ministre. En acabar la primera sessió i com era d'esperar, es va escollir el Ceann Comhairle però no el Taoiseach.

En el segon cas, Enda Kenny, del Fine Gael (50 diputats) i Taoiseach durant els darrers cinc anys, va ser el més votat però amb 57 vots a favor, 94 en contra i 6 abstencions, va quedar molt lluny de revalidar el càrrec; així doncs i seguint el protocol, Kenny va presentar la dimissió al President de la República però continuarà exercint com a primer ministre en funcions i per Sant Patrici farà la tradicional visita a la Casa Blanca.

A banda de Kenny s'hi van presentar tres candidats més: Micheál Martin, líder del Fianna Fáil (44 diputats), va obtenir 43 vots a favor i 108 en contra; Gerry Adams, líder del Sinn Féin (23 diputats), 24 a favor i 116 en contra; el menys votat va ser Richard Boyd Barrett, representant de l'esquerra radical, amb 9 vots favorables i 111 en contra.

Pel que fa al Ceann Comhairle, aquesta era la primera vegada que el càrrec es votava de manera secreta, per la qual cosa hi havia moltes especulacions arran de les batalles internes dels partits majoritaris. S'hi van presentar 5 candidats: Seán Ó Fearghail (Fianna Fáil), Andrew Doyle i Bernard Durkan (Fine Gael), la independent Maureen O'Sullivan i Caoimhghín Ó Caoláin (Sinn Féin).

Finalment va ser Seán Ó Fearghail qui, després que s'anessin eliminant els candidats amb menys vots i transferint els vots segons l'ordre de les preferència, va imposar-se a Andrew Doyle per 74 vots a 58; aquest càrrec té l'avantatge de mantenir l'acta de diputat a la legislatura següent sense haver de presentar-se a les eleccions.

URL curta: bit.ly/1RCBg8y 

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt