El pacte Fine Gael - Fianna Fáil posa fi al rebut de l'aigua

El pacte Fine Gael - Fianna Fáil posa fi al rebut de l'aigua A Phibsboro (Dublin 7) diuen que no paguen / Foto: Liffey

El serial d'Irish Water va començar malament, pel fet de fer pagar per un bé que fins llavors es finançava via impostos generals i per les desorbitades despeses en consultors externs, i ha anat empitjorant al llarg del temps amb una seqüència d'episodis que no només han afectat la imatge de la companyia de l'aigua sinó també la del govern de coalició entre el Fine Gael i el Labour, durament castigat a les eleccions celebrades el passat 26 de febrer.

Durant la campanya electoral el manteniment o no del rebut de l'aigua va ser un dels temes principals i tots els partits van deixar clara quina era la seva posició sobre el futur d'Irish Water: els dos socis de govern, que l'havien creada, defensaven de no canviar res; per contra, el Fianna Fáil i el Sinn Féin en defensaven l'abolició.

Amb l'enrevessat resultat sorgit de les eleccions, sense cap majoria clara, tot passava per una gran coalició entre els dos partits majoritaris i alhora antagònics, el Fine Gael i el Fianna Fáil. L'escull principal de les negociacions va ser Irish Water, considerada una línia vermella per a ambdues formacions arran de les respectives promeses electorals. Finalment, el Fine Gael ha cedit i ha arribat a un acord amb el Fianna Fáil, que suposarà la supressió del rebut de l'aigua; a canvi, el Fianna Fáil facilitarà un govern en minoria del Fine Gael.

Tanmateix, els maldecaps amb Irish Water no s'han acabat sinó que fins i tot augmentaran en els propers dies pel dilema sobre com actuar amb els que han pagat i els que no. Les dues opcions que hi ha sobre la taula són:

-  Tornar els diners als que han pagat: es calcula que només s'ha cobrat 140 milions d'euros, és a dir, la meitat de l'import total facturat. Aquesta opció la defensa el Fine Gael, principalment perquè fins al darrer moment ha demanat als ciutadans de pagar el rebut assegurant que no s'aboliria res. El problema podria derivar de la dificultat a l'hora de retornar els diners tot i que hi ha una petita escletxa al sistema bancari i els que hagin pagat en les darreres vuit setmanes via domiciliació bancària poden demanar al banc que cancel·li l'operació.

- Anar al darrere dels que no han pagat: aquesta opció seria força més difícil perquè l'import del deute seria d'un màxim de 260 euros, molt per sota del que la llei estableix com a mínim per començar un procediment legal. Defensant aquesta opció hi ha el Fianna Fáil.

URL curta: bit.ly/26yESDi

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt