Els irlandesos no donen ni un duro pel nou govern

Els irlandesos no donen ni un duro pel nou govern El nou govern amb cara de felicitat / Foto: Merrion Street

Després de setanta dies fent jocs malabars per a escollir Taoiseach i formar govern, finalment, divendres passat va acabar-se el serial i al quart intent Enda Kenny va rebre el vistiplau del Dáil per a repetir al càrrec de primer ministre, tota una novetat per a un polític del Fine Gael, i la mateixa tarda va anunciar la configuració del nou executiu, on s'hi inclouen tres independents.

Això d'incloure diputats que no són de cap partit no és gens habitual en un entorn polític en què sempre han dominat els grans partits, de vegades formant coalició amb un soci minoritari que, d'altra banda, sol pagar els plats trencats a les eleccions següents. Com a exemples hi ha els Verds a les eleccions del 2011 i el Labour el passat 26 de febrer.

Així doncs, durant els setanta dies de converses a diverses bandes i amb cadascú defensant els seus interessos, van ser moltes les veus que demanaven la celebració d'unes noves eleccions a fi de desencallar la situació però això no interessava a cap dels partits majoritaris ni, sobretot, als independents, alguns dels quals no es podien permetre el luxe de participar en una nova campanya electoral.

Al final, després d'anar més enllà d'alguna línia vermella traçada durant les primeres trobades, va arribar-se a un acord multibanda amb el Fianna Fáil, que va comprometre's a facilitar les coses amb una abstenció, i nou independents, alguns dels quals sempre han criticat el govern de torn i que van demanar contrapartides per als seus districtes. D'aquests independents n'hi ha hagut tres que han obtingut plaça de ministre, a destacar Shane Ross que, amb una columna setmanal a la premsa, fa anys que reparteix llenya a tort i a dret.    

Amb tots aquests equilibris al límit no és estrany el que diu l'enquesta de Paddy Power/Red C amb una mostra de 1.000 persones duta a terme entre el 9 i l'11 de maig: un 52% dels que van respondre no fan cap confiança al nou govern i un 45% creu que no durarà més d'un any (entre els votants del Sinn Féin és del 62%), una xifra que s'enfila fins al 80% pels que creuen que no durarà més de dos anys. Als extrems hi ha un 6% que creu que no durarà ni tres mesos i un 5% que creu que acabarà la legislatura de 5 anys. 

URL curta: bit.ly/1TTx347

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt