Disculpa per no haver presentat un guardó britànic

Malgrat els 13 anys transcorreguts des de la signatura de l'Acord de Divendres Sant el 1998, les coses a Irlanda del Nord van a poc a poc i tot i els petits passos cap a la reconciliació entre catòlics i protestants, molt sovint es produeixen situacions en què es fa evident que encara queda un llarg camí a fer.

El darrer cas ha estat el protagonitzat pel joveníssim alcalde de Belfast Niall Ó Donnghaile, de només 25 anys i membre del Sinn Féin, que no va presentar la cerimònia d'entrega dels guardons Duc d'Edimburg (marit de la reina Elisabet d'Anglaterra) i en què una de les receptores era una cadet de l'exèrcit britànic de 15 anys. La seva decisió ha provocat una allau de crítiques i demandes de dimissió des dels partits unionistes i fins i tot unes 200 persones van manifestar-se davant de l'ajuntament.

L'alcalde s'ha disculpat dient que no volia ferir sensibilitats a cap de les dues comunitats i que no era la seva intenció d'ofendre ningú, sobretot a la noia i a la seva família, però que en una societat com la nord-irlandesa s'ha d'anar amb molt de compte a l'hora de tractar temes sensibles.

En el context polític actual a la part de l'Ulster sota administració britànica amb un govern de coalició entre republicans i unionistes que té ministres d'ambdós bàndols, és força habitual que passin aquestes coses i per exemple cap membre del costat republicà sol anar a veure la selecció nord-irlandesa per no haver d'escoltar l'himne britànic. Fa unes setmanes la ministra de Cultura va anar al Windsor Park però va ocupar el seu seient un cop finalitzada la interpretació del God Save the Queen.

Font: RTÉ 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt