Els comtats de la frontera en contra del Brexit

Si en un primer moment, quan es va conèixer el resultat del referèndum sobre el Brexit celebrat el passat 23 de juny al Regne Unit, semblava que tothom estava d'acord que no s'havia de tornar a la frontera que hi havia entre la República i el Nord abans de l'entrada en vigor del Mercat Únic l'any 1993, és a dir, una frontera amb control de passaports i duanes, ara la situació ha fet un tomb amb l'enduriment del discurs de la primera ministra britànica, Theresa May.
En aquest sentit, les mesures que vol implantar el govern de Londres en matèria de moviment de persones podrien suposar el retorn de les restriccions als passos fronterers Nord-Sud, un fet que segons l'organització Border Communities Against Brexit (Comunitats Frontereres Contra el Brexit), tindria un impacte molt negatiu sobre l'economia local i la vida dels que han de passar regularment d'una banda a l'altra.
Per tal de prendre consciència dels problemes que patirien els ciutadans dels comtats de la zona, els Border Counties, si es tornés al passat, aquesta organització va muntar ahir sis passos fronterers en carreteres secundàries al llarg de la línia divisòria, més concretament a Belcoo, Carrickcarnon, Moybridge, Aghalane, Lifford Bridge i Bridgend.
El més autèntic va ser el de Carrickcarnon, al límit entre els comtats de Louth i Armagh a la carretera que connecta Dundalk amb Newry. Allà hi van instal·lar una garita al mig de la carretera, barreres i individus disfressats de policies de duana britànics (foto), que escorcollaven els cotxes que es deixaven. Els qui entraven a la República veien rètols anunciant que allà començava la zona de de Lliure Circulació de la Unió Europea.
L'acte va comptar amb la presència de veïns, de polítics de diversos partits i d'empresaris, que van demanar en un clam unànime que no tornés la frontera tot recordant que Irlanda del Nord va votar a favor de romandre a la Unió Europea. Amb tanta gent pel voral dels punts fronterers els cotxes havien de circular molt lentament i es van formar llargues cues, un situació que podria repetir-se en el futur en cas que hi hagi controls policials permanents.
URL curta: bit.ly/2efrJwa