Torna la disputa territorial pel Lough Foyle

Torna la disputa territorial pel Lough Foyle El Lough Foyle, entre els comtats de Donegal i Derry / Google Maps

La pregunta del diputat laborista a Westminster i “Secretari a l'Ombra” per a Irlanda del Nord, David Anderson, al recentment nomenat Secretari d'Estat per a Irlanda del Nord, James Brokenshire, ha encès una vella disputa territorial entre Irlanda i el Regne Unit al Lough Foyle, un braç de mar que gairebé és com un llac situat entre els comtats de Donegal (sota administració irlandesa) i Derry (sota administració britànica).

La setmana passada Brokenshire va respondre que la posició del govern britànic no havia canviat, és a dir, que el Lough Foyle en tota la seva integritat forma part del Regne Unit. La resposta ha fet reaccionar el republicaníssim Sinn Féin que dimecres, de la mà del senador per Donegal, Pádraig Mac Lochlainn, va demanar a Charlie Flanagan, ministre d'Afers Estrangers irlandès, que rebatés els britànics i expliqués en quin punt es troben les converses sobre aquesta disputa entre els dos governs.

Segons Mac Lochlainn, la situació d'indefinició sobre la propietat del Lough Foyle fa que no es puguin dur a terme projectes turístics ni de pesca, desaprofitant el potencial de la zona. Des de la partició de l'illa l'any 1922 el Regne Unit ha considerat Lough Foyle com a territori britànic però el govern de Dublin no ho ha reconegut mai d'aquesta manera, per la qual cosa la disputa territorial ha anat sorgint de tant en tant tot i que sense gaire intensitat.

La de Lough Foyle no és l'únic punt calent en aquest àmbit entre els dos governs i a l'extrem est de la frontera, al Carlingford Lough, entre els comtats de Louth (sota administració irlandesa) i Armagh (sota administració britànica), també hi ha afers “complexos” sense resoldre.

Font: RTÉ i The Journal.ie

URL curta: bit.ly/2fKjsOw

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt