Molts sopars de duro en el viatge de Kenny als EUA

Molts sopars de duro en el viatge de Kenny als EUA Cartell indicant un centre de votació / Foto: Liffey

Aprofitant el viatge d'una setmana pels Estats Units que acabarà amb la tradicional trobada amb el president nord-americà a la Casa Blanca el dia de Sant Patrici, Enda Kenny ha anunciat des de Filadèlfia que el govern té la intenció d'organitzar un referèndum que, en cas d'aprovar-se, donaria vot a la diàspora irlandesa a les eleccions presidencials a la República d'Irlanda i en què també s'hi inclouria els ciutadans d'Irlanda del Nord.

Aquest vot exterior ja fa anys que és debat i ja va ser recomanat l'any 2013 per la Convenció Constitucional, un grup de ciutadans de tot tipus de classe i condició que es reuneixen de tant en tant per debatre i proposar possibles canvis a la Carta Magna. Ara sembla que l'assumpte s'ha accelerat després que el govern hagi reconegut la importància dels irlandesos que viuen a l'estranger, amb un ministre dedicat als afers de la Diàspora inclòs.

De moment no s'ha concretat cap calendari però sembla que el referèndum no se celebrarà durant el 2017, per la qual cosa probablement els irlandesos residents a l'estranger no podrien votar a les eleccions presidencials previstes per al 2018. Així doncs, les primeres eleccions amb la participació del vot exterior podrien ser les del 2025.

Durant el seu parlament a Filadèlfia, realitzat al Memorial de la Fam, també va demanar a Donald Trump que regularitzi la situació dels aproximadament 50.000 irlandesos que viuen als Estats Units de manera irregular. Aquesta és una vella reclamació dels successius governs irlandesos que sempre ha estat ignorada per Washington, independentment que a la Casa Blanca hi hagi hagut demòcrates o republicans. A més, ara, amb l'estricta política immigratòria de Trump no sembla que això hagi de canviar.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2mRg8Hn

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt