Irlanda del Nord arriba a la data límit sense acord

Irlanda del Nord arriba a la data límit sense acord El Parlament d'Irlanda del Nord a Stormont / Foto: Wikipedia

Avui a les quatre de la tarda és la data límit donada al DUP (Democratic Ulster Party) i al Sinn Féin per a posar-se d'acord i formar un govern compartit, una fórmula que ha funcionat força bé durant els darrers anys però que sembla que ara, arran d'algunes diferències gairebé insalvables entre els dos partits majoritaris al Nord, com la responsabilitat per l'escàndol del programa d'energia renovable que va fer caure l'anterior govern, podria ser que no s'arribés a cap acord.

Per una banda, el Sinn Féin, encapçalat per Michelle O'Neill, ha dit que les converses han arribat a un punt mort i que el seu partit no presentarà candidats per a l'executiu d'Stormont. Entre les condicions exigides pels republicans hi ha una Llei del Gaèlic, que hauria de fer oficial aquesta llengua, continuar amb les investigacions sobre els crims del passat que romanen impunes i la igualtat de drets, com el matrimoni entre persones del mateix sexe. Segons el Sinn Féin, el DUP ha minimitzat tots aquests temes.

De l'altra, el DUP, de la mà de la seva líder, Arlene Foster, ha acusat el Sinn Féin de no voler arribar a cap acord i de vetar la participació dels altres partits en les negociacions. Foster ha volgut deixar clar que el seu partit no vol formar govern amb les precondicions imposades pels republicans però que estan disposats a continuar negociant.

Amb tot, un cop passada la data límit el Secretari Britànic per a Irlanda del Nord, James Brokenshire, tindrà l'obligació d'intervenir, probablement donant més temps i pressionant les parts implicades a fi d'evitar unes noves eleccions o, en el pitjor dels casos, la “direct rule”, és a dir, que la regió es governi directament des de Londres, com en els anys de plom dels Troubles.

URL curta: bit.ly/2mF2mZc

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt