La frontera al Nord, un dels grans esculls del Brexit

La frontera al Nord, un dels grans esculls del Brexit Rètol indicant el límit de velocitat en milles per hora / Foto: Google Maps

Continuen les negociacions pel Brexit i a banda de tots els espinosos afers econòmics i administratius n'hi ha un de geogràfic: Irlanda del Nord. El dilema és que ningú vol un retorn al passat, és a dir, una línia divisòria amb controls fronterers, i és per això que fins ara han sorgit diverses propostes, algunes més factibles que d'altres, com una frontera digital que registri les mercaderies que passin d'un costat a l'altre, però de moment no s'ha aclarit res.

De tota manera, un document que la Unió Europea ha transmès als estats membres per tal que l'estudiïn per a les negociacions amb el Regne Unit determina que no hi pot haver divergències en la normativa que actualment regula la circulació de persones i mercaderies pel mercat comú entenent que, un cop implementat el Brexit, la República i el Nord no tindrien la mateixa normativa.

Així doncs, si s'ha d'aplicar el que diu aquest document, només hi ha dues opcions: implementar una frontera com la que hi havia abans, amb control de mercaderies i passaports, o que Irlanda del Nord continuï formant part de la Unió Europea.

Aquesta segona opció és la que defensa el govern irlandès, que vol evitar a qualsevol preu el retorn a una frontera física, de molt mal record per als que la van haver de patir, amb moltes hores perdudes fent cues, sobretot en els moments amb més activitat de l'IRA, i que suposaria un cop a l'economia local dels comtats afectats (els Border Counties).

Actualment, a la majoria de punts fronterers per on passa una via de circulació l'única cosa que marca la frontera són els rètols informant que els números que apareixen els senyals de límit de velocitat són en quilòmetres per hora al Sud i en milles per hora al Nord (foto).

Per la seva banda, David Davis, ministre britànic del Brexit, ha insistit que no hi ha cap alternativa al fet que Irlanda del Nord continuï sota l'òrbita de Londres perquè el contrari suposaria posar en dubte la integritat constitucional i econòmica del Regne Unit.

Font: Irish Independent

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt