Iarnród Éireann es prepara per al pitjor dels Brexits

Iarnród Éireann es prepara per al pitjor dels Brexits Tren a l'estació de Cork / Foto: Liffey

Ja fa mesos que duren les converses per tal de determinar com serà la frontera entre la República i el Nord després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea però de moment no se n'ha tret l'aigua clara, més aviat el contrari, amb principis d'acord o globus sonda que després queden desmentits per alguna de les parts. A més, el perfil d'alguns polítics britànics com Boris Johnson, responsable d'Afers Estrangers, tampoc hi ajuda gaire.

Així doncs, ja hi ha empreses que han començat a estudiar possibles escenaris i Iarnród Éireann, l'empresa estatal de ferrocarril, n'és una, puix que el seu servei entre Dublin i Belfast travessa la frontera i això fa que el desenllaç final de les negociacions tingui un gran impacte sobre les seves operacions.

Un portaveu de la companyia ha confirmat que durant els darrers mesos Iarnród Éireann ha anat estudiant tots els escenaris, essent el pitjor de tots el de la frontera “dura”, que implicaria un control de passaports entre els qui passessin d'una banda a l'altra. De moment alguns càrrecs de l'empresa ja han treballat conjuntament amb homòlegs d'altres països on hi ha fronteres tradicionals amb tot tipus de controls.

En cas que la frontera fos dura i com es va comentar en una recent trobada de la Cambra de Comerç Britànico-irlandesa, hi hauria diverses possibilitats a l'hora de dur a terme el control de passaports: es podria fer a l'inici, al final o durant el trajecte; si fos durant el trajecte, un model conegut com “control a bord” (onboard), els funcionaris de fronteres podrien utilitzar dispositius mòbils, com tauletes o ordinadors petits, per tal de verificar la documentació dels passatgers.

Font: Irish Examiner

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt