El darrer quarter general de l’Aixecament de Pasqua en perill

El darrer quarter general de l’Aixecament de Pasqua en perill Vista dels edificis afectats a Moore Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

El lídel del Sinn Féin Gerry Adams ha alertat del perill que suposen els plans del promotor immobiliari Joe O’Reilly per als edificis de Moore Street on va tenir lloc la darrera reunió dels rebels que van organitzar l’Aixecament de Pasqua l’any 1916. Segons Adams, O’Reilly vol enderrocar tot el que hi ha entre els carrers Moore i O’Connell per construir-hi un gran centre comercial.

Els edificis en qüestió van del número 14 fins al 17 i tot i que han estat declarats monuments nacionals, actualment estan buits i tenen un aspecte força descuidat. L'interès en mantenir-los sense alteracions és fruit del seu simbolisme per haver estat el lloc on els membres del govern provisional (o rebels segons el punt de vista britànic) Clarke, Plunkett, Collins i Connolly van anunciar la seva rendició.

En paraules del Taoiseach Enda Kenny, no és un lloc on hi portaria estudiants d’història però té el seu potencial i espera que algun dia s’hi desenvolupi un conjunt arquitectònic històric fet des del consens respectant l'opinió de totes les parts interessades, des del propietari fins als familiars dels líders de l'Aixecament. Això sí, qualsevol projecte haurà de tenir el vistiplau del ministre de Patrimoni Jimmy Deenihan.

Font: Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt