Proposició de llei per poder avortar en casos molt concrets

Proposició de llei per poder avortar en casos molt concrets Opinions dispars en una cabina de Dublin / Foto: Liffey

La diputada pel Socialist Party Clare Daly, acompanyada de l'independent Mick Wallace i de Joan Collins (United Left Alliance), ha presentat una proposició de llei que permetria practicar un avortament en situacions en què la salut de la mare estigués en risc.

La nova legislació es basaria en una decisió del Tribunal Suprem de l’any 1992 en què es va autoritzar una noia de 14 anys que havia quedat embarassada per una violació a anar al Regne Unit a avortar; aquest episodi s'ha conegut sempre com el “cas X”.

De tota manera la llei no prosperarà perquè el govern format pel Fine Gael i el Labour, que tenen una àmplia majoria al Dáil, no li donaran suport perquè passi al següent tràmit i és que l'avortament és un tema tabú a la societat irlandesa tot i que darrerament els seus partidaris han començat a sortir de l'armari. A mitjan anys noranta les lleis despenalitzant l'homosexualitat i legalitzant el divorci ja van ser difícils de pair per molts ciutadans.

Sinéad Ahern, portaveu de l'organització pro avortista Choice Ireland, ha donat les gràcies als tres diputats per haver fet la proposició de llei i ha afegit que cap dels 20 successius governs no ha estat prou valent per fer-ho. D'altra banda, Ruth Cullen, de la Campanya Pro Vida, ha criticat la iniciativa perquè dóna a entendre que a les dones d'Irlanda se'ls nega l'atenció mèdica en cas de dificultats durant l'embaràs.

Font: RTÉ 

Torna a dalt