Perdó i amnistia per als desertors durant la 2a Guerra Mundial

Perdó i amnistia per als desertors durant la 2a Guerra Mundial Primera plana de la llista de desertors / Foto: gombeennation.blogspot.ie

El ministre de Justícia Alan Shatter ha anunciat que proposarà una llei en què es perdonarà i amnistiarà tots els membres de l’exèrcit irlandès que durant la Segona Guerra Mundial van desertar per unir-se als aliats per lluitar contra l’Alemanya nazi i el Japó. En aquella època les Forces Armades comptaven amb uns 42.000 efectius dels quals 4.983 van desertar, alguns per anar al front i d’altres per raons que es desconeixen.

Segons Shatter, l’obligació dels soldats era romandre fidels a l’exèrcit irlandès i cap govern podria defensar uns desertors, però s’ha d’entendre que les circumstàncies d’aquell període eren molt especials. Els irlandesos que van ajudar els aliats a assolir la victòria van jugar un paper molt important a l’hora de defensar la llibertat i la democràcia al món i d’alguna manera, també van contribuir al manteniment de la sobirania i dels valors democràtics a Irlanda.

Tant els que van tornar del front com els que havien desertat per alguna altra raó, llavors els van posar a tots al mateix sac, van ser inclosos en una “llista negra” pública i no van poder treballar per al govern ni fer-hi negocis durant 7 anys. Amb aquesta llei el govern només pretén fer un acte de desgreuge simbòlic i el ministre Shatter ja ha aclarit que no comportarà cap tipus d'obligació o compensació econòmica per part de l’Estat; es calcula que encara viuen uns 100 desertors.

Font: Irish Times

Foto original

Torna a dalt