Les guerres del segle XX fan sortir explosius de sota les pedres

Les guerres del segle XX fan sortir explosius de sota les pedres The Four Courts en flames durant la Guerra Civil (Juny 1922) / Foto: National Library of Ireland

La violenta història d’Irlanda durant el primer quart del segle XX amb dues guerres seguides, primer la d’independència contra l’ocupant britànic i després la civil entre els partidaris i detractors de signar el Tractat Anglo-irlandès, ha fet que els explosius d’aquell període surtin de sota les pedres o... darrerament, de sota les plantes.

Si fa uns dies era un veí de Rathmines (Dublin 6) qui va trobar una bomba de la Guerra d’Independència al seu jardí ahir va ser un veí de Ranelagh, també a Dublin 6 i al costat de Rathmines, qui va trobar una granada “històrica” quan feia excavacions al jardí de casa. L’exèrcit va anar a recollir-la i va transportar-la fins a la platja de Ringsend (Dublin 4), on va fer explosionar-la de manera controlada.

La majoria dels qui van participar en el bàndol irlandès durant la Guerra d’Independència i els que van lluitar a la Guerra Civil en el bàndol dels anti-Treaty eren una mica amateurs i molt sovint, per diverses raons, deixaven el material en qualsevol lloc: jardins, golfes, descampats, etc. Així doncs, és força habitual que, de tant en tant, els artificiers de l’exèrcit rebin la trucada de persones que s’han topat amb una perillosa relíquia a casa.

Foto original

 

Torna a dalt