Un milió d’euros per als centenaris d’Irlanda

Un milió d’euros per als centenaris d’Irlanda Pastís del 100è aniversari / Disseny: Liffey

El primer president de la República d'Irlanda, Douglas Hyde (mandat 1938-1945), va introduir un premi a la longevitat per a tots aquells ciutadans irlandesos que arribessin als 100 anys; al principi l'import global era molt baix perquè en aquella època no hi havia gaire gent que celebrés el centenari però amb l'augment de l'esperança de vida la cosa ha canviat.

Per al 2013 el cost a càrrec de Presidència ja s'ha enfilat fins als 1.074.420 euros, que és el resultat de multiplicar 2.540 euros de “bounty” (nom que rep el regal) per les 423 persones que han bufat 100 espelmes, essent un dels millors anys que es recorden; l'any passat en van ser 326. Per localització n'hi ha hagut 247 a la República, 98 a Irlanda del Nord, 48 a la Gran Bretanya i 30 a la resta del món.

L'augment també ve donat pels canvis en les condicions originals com el del 1993, en què s'hi va començar a incloure qualsevol persona resident a l'illa d'Irlanda independentment de la seva nacionalitat, o el del 2006, en què es va estendre a tots els que haguessin nascut a l'illa d'Irlanda encara que visquessin en un altre lloc. A més dels diners, des de l'any 2000 els agraciats també reben una moneda commemorativa, que canvia cada any.

Funcionaris del departament de Benestar Social compil·len tots els 100 aniversaris fent unes comprovacions prèvies abans d'enviar els detalls a Presidència. De vegades aquestes comprovacions destapen fraus com el cas descobert l’any 2007 quan en visitar Gerry Donnelly, un home que constava com a beneficiari d'una pensió estatal i que havia de celebrar els 100 anys, va resultar que duia 23 anys mort i que un amic seu havia estat cobrant la pensió durant tot aquell temps.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/h3A5

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt