L’afer de Moore St podria acabar igual que fa 100 anys

L’afer de Moore St podria acabar igual que fa 100 anys Bastida davant dels edificis 14-17 de Moore Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Semblava que fa uns mesos, quan el govern va anunciar la restauració dels edificis situats entre els números 14 i 17 de Moore Street (Dublin 1) per tal de construir-hi un centre commemoratiu, la cosa es calmaria però no, des de llavors la situació s'ha embolicat de mala manera i podria ser que, en sentit figurat, tot acabi igual que ara fa cent anys, és a dir, a bufetades.

Aquest grup d'edificis té una gran importància històrica perquè va ser el darrer lloc on van reunir-se els rebels dels Fets de Pasqua, a final d'abril del 1916, i és per aquest motiu que estan catalogats com a monument nacional. De tota manera, el seu estat ruïnós ha fet que més d'una vegada s'hagi pensat d'enderrocar-los però la pressió popular ho ha impedit.

Quan van començar els treballs de restauració sembla que els operaris van fer un ús i abús del pic i la pala anant una mica més enllà del que els partidaris de preservar el patrimoni relacionat amb els Fets de Pasqua i els familiars dels herois de 1916 trobaven raonable, fins al punt que un grup de persones va ocupar els edificis i no en va marxar fins que un jutge va aturar les obres.

Per si la història no tingués prou ingredients, ara s'ha afegit Joe O'Reilly com a part interessada en el cas atès que aquest promotor immobiliari que va enganxar-se els dits amb l'esclat de la bombolla té el permís urbanístic sobre els números 13 i 19, que el govern vol enderrocar, juntament amb el 18 que és de propietat estatal, a fi de construir-hi el centre commemoratiu tot conservant el 14, 15, 16 i 17. O'Reilly també els vol enderrocar però per fer un gran centre comercial que arribaria fins a O'Connell Street.

Font: Irish Examiner

URL curta: ow.ly/YrmIm

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt