Obama podrà dur les ovelles a Saint Stephen’s Green
Dimarts passat, durant el ple municipal que se celebra cada mes i després d'un encès debat amb l'alcalde Brendan Carr i els partits de l'esquerra radical com a protagonistes, es va decidir d'atorgar la Freedom of the City of Dublin a Barack Obama i a la seva dona Michelle, essent la 82a i la 83a persones, respectivament, que reben aquest títol, que equival a ser un ciutadà predilecte.
Entre els que han rebut l'honor des que va instaurar-se l'any 1876 hi ha Akihito i Michiko del Japó, John Fitzgerald Kennedy o l'expresident soviètic Mikhaïl Gorbatxov; els oficis més habituals dels receptors són polítics, activistes per la pau, músics i actors. La decisió d'atorgar el guardó la inicia el batlle, però ha de rebre el suport de la majoria de regidors.
El requisit principal és haver contribuït a la millora de la qualitat de vida de la ciutat, però en el cas dels personatges estrangers de renom internacional és més aviat per a honorar-los durant la seva visita a Dublin.
Com la majoria de coses a la vida el Freedom of the City of Dublin té els seus avantatges (o privilegis) però també els seus inconvenients (o obligacions), alguns dels quals han quedat una mica obsolets, essent més propis d'una època molt llunyana en el temps més que no pas d'una societat moderna com la irlandesa.
Entre els privilegis hi ha el dret de dur béns a Dublin sense haver de pagar aranzels als portals d'entrada de la ciutat, dur el ramat a pasturar per les zones públiques (com Saint Stephen’s Green) situades dins dels límits del municipi o votar a les eleccions locals i parlamentàries.
Tanmateix, no tot són flors i violes, o pastures verdes, i entre les obligacions dels receptors hi ha estar sempre a punt per a defensar Dublin d'un atac o poder ser cridat a unir-se a la milícia de la ciutat amb un preavís molt curt. Barack, a les armes! Per Dublin!
Font: The Journal.ie