Volen que An Post conservi les bústies antigues

Volen que An Post conservi les bústies antigues Una bústia de les antigues als Quays de Dublin / Foto: Liffey

Heather Humphreys, ministra de Cultura, Patrimoni i Gaeltacht, ha demanat a l'ajuntament de Dublin que inclogui les icòniques i més que centenàries bústies d'An Post al Registre d'Estructures Protegides, un pas que les protegiria de ser reemplaçades per bústies més modernes però sense l'encant de les velles. Per la seva banda An Post ha respost dient que farà tot el possible a fi de conservar-les.

A Dublin hi ha centenars de bústies antigues, totes pintades de verd, que és el color corporatiu d'An Post, algunes de les quals daten de fa més de 150 anys, per la qual cosa encara conserven simbologia reial britànica; el cas més curiós és el d'una bústia amb elements relacionats amb el rei Jordi V, que només va ser rei a Irlanda durant un curt període de temps entre 1922 i 1923, quan l’ara república va esdevenir l'Estat Lliure d'Irlanda.

La marca de l'Estat Lliure d'Irlanda encara és present en algunes bústies amb les inicials S É de Saorstát Éireann (Estat Lliure d'Irlanda en gaèlic).

De tota manera, no tothom ho veu de la mateixa manera i Stephen Ferguson, responsable del museu d'An Post i que fins i tot ha escrit un llibre sobre les bústies irlandeses, afirma que no cal preservar totes les bústies antigues. Segons Ferguson, les bústies d'abans tenen un disseny molt elegant però s'ha de tenir present que tenen una funció molt concreta.

En aquest sentit Ferguson assegura que les bústies modernes s'adapten millor a les necessitats actuals del servei i per exemple a les antigues no s'hi pot introduir un sobre gran a no ser que es doblegui. A més, l'obertura de les noves és molt més fàcil per als empleats que recullen el correu, atès que estan a més altura i no s'han d'ajupir.

En una cosa coincideixen els defensors i els detractors de les bústies antigues: l'amenaça més gran que tenen és l'avenç tecnològic, que ha fet que enviar una carta sigui cada vegada una acció més inusual.

Font: RTÉ

URL curta: bit.ly/2zb0RrR

Torna a dalt