Kerry Babies: la Garda es disculpa 34 anys després

Kerry Babies: la Garda es disculpa 34 anys després La White Strand a Caherciveen, Comtat de Kerry / Foto: citoki0815 via Flickr

Trenta-quatre anys després que tingués lloc el cas conegut com els “Kerry Babies”, la Garda ha demanat disculpes a qui en va ser la protagonista principal l'any 1984, Joanne Hayes, que va rebre un tractament tan inapropiat per part de la policia que, arran de les queixes de la família, l'any 1985 el govern va haver de crear el Kerry Babies Tribunal a fi d'analitzar l'actuació policial. A més, també s’ha reobert el cas aprofitant el gran avenç en matèria d'ADN i és que la tecnologia utilitzada en la investigació inicial no va ser gaire acurada.

En aquest sentit, Gerry O'Carroll, un dels policies que va encarregar-se del cas, va reconèixer que quan van fer les anàlisis de sang l'any 1984 anaven molt atrafegats i probablement van barrejar mostres d'altres casos. Tot aquest cúmul d'errors va deixar oberts molts interrogants que ara es pretenen respondre, essent un dels objectius principals determinar qui era un dels dos nadons trobats morts, més concretament el que va aparèixer a la platja i a qui van anomenar John.

De moment ja s'ha analitzat la mostra d'ADN del nadó John i s'ha comparat amb les dades disponibles al banc d'ADN però no s'ha trobat cap coincidència. De tota manera, cal tenir present que aquest banc es va crear recentment i només inclou una petita part de la població, principalment delinqüents de qui la policia agafa una mostra genètica a fi d'intentar relacionar-los amb els casos delictius que investiguen. Amb tot, els investigadors creuen que hi ha una gran probabilitat que els pares del John siguin, o fossin, del comtat de Kerry.

La història va ser molt rocambolesca, digna d'un serial televisiu, i va deixar en estat de xoc una Irlanda que aleshores encara era molt tradicional, amb els preceptes de l'Església Catòlica regint la vida de la majoria de ciutadans. Tot va començar quan el 14 d'abril del 1984 van trobar el cos d'un nadó acabat de néixer surant a la platja White Strand de Caherciveen (Comtat de Kerry) amb 28 ganivetades. Joanna Hayes, una jove de 25 anys de la zona que havia estat embarassada, va ser arrestada i va confessar haver matat el nadó.

Nogensmenys, poc després va canviar la declaració i va assegurar que havia tingut el nadó a la granja del pare de la criatura, Jeremiah Locke, un home casat i pare de família. Quan la policia va anar a la granja va trobar el cadàver d'un altre nadó; la família va explicar que havia mort just després de néixer i que l'havien enterrat sense dir res a ningú.

Si en un primer moment els investigadors van pensar que Hayes havia tingut bessons, les anàlisis de sang van donar un resultat que faria que el cas encara esdevingués més misteriós, puix que el nadó de la platja era del grup sanguini A i el de la granja de l'O; en aquest darrer cas coincidia amb el dels pares. Així doncs, van començar a circular històries apuntant a una superfecundació, és a dir, que la dona havia mantingut relacions sexuals amb dos homes però, finalment, es va arribar a la conclusió que el nadó trobat a la platja, el John, no era fill de Hayes.

Foto original

Torna a dalt