Perill d'enderroc per a centenars d'edificis catalogats

Perill d'enderroc per a centenars d'edificis catalogats La Chancery House, Dublin 7 / Foto: Liffey

El Registre d'Estructures Protegides (RPS) de l'ajuntament de Dublin podria patir una bona tisorada si s'imposa la idea del cap municipal d'Habitatge, Brendan Kenny, de descatalogar centenars d'edificis que serien enderrocats per després construir-ne uns altres de més moderns. En total podrien anar a terra uns 6.000 habitatges repartits en 109 complexos residencials, tots construïts fa més de quaranta anys.

Un dels motius principals de la febre enderrocadora és que, a parer de Kenny, la majoria d'aquests habitatges no compleixen amb els estàndards actuals en matèria d'accessibilitat, de seguretat contra incendis o de qualitat dels materials, amb molts immobles patint problemes d'humitat i de canonades d'aigües residuals que no funcionen correctament. Segons Kenny, enderrocar-los i construir-ne de nous podria tenir un cost inferior al d'arreglar-los.

Entre els edificis afectats n'hi hauria uns quants de dissenyats per Herbert Simms, que fou l'arquitecte municipal des del 1932 fins al 1948. Durant aquella època es van construir uns 17.000 habitatges, entre cases i apartaments, dels quals n'hi ha uns 800 que estan protegits; dins d'aquest grup destaquen els complexos de la Mercer House (Dublin 2), a tocar de Saint Stephen's Green, i la Chancery House (Dublin 7), just al costat de les Four Courts.

A l'altra banda hi ha la historiadora Ruth McManus, que s'ha mostrat totalment contrària al pla de Kenny tot recordant que hi ha hagut una llarga batalla per a preservar l'arquitectura del segle XX i que la gent no valora els edificis fins que desapareixen, com ja va passar amb molts edificis d'estil georgià del centre de Dublin que van enderrocar-se alegrement en considerar-se una herència de la dominació britànica.

Pel que fa al president del comitè municipal d'Habitatge, Daithí Doolan, del Sinn Féin, el tema no és de blanc o negre, és a dir, d'actuar com uns vàndals de destrucció urbanística massiva pel fet de ser edificis vells o de preservar-ho tot, i creu que s'hauria d'estudiar cas per cas entre els 109 complexos del registre.

Finalment, Ciarán Cuffe, regidor municipal dels Verds, ha alertat que s'hauria d'anar amb molt de compte a l'hora de descatalogar edificis perquè, històricament, a les administracions locals sempre hi ha hagut una tendència terrible d'enderrocar coses, com ho demostren les intencions de Kenny, i ha reconegut el gran valor arquitectònic de l'obra de Simms, a banda de recordar que l'enderroc pot semblar l'opció més fàcil però que això no vol dir que sigui la més correcta.

Font: The Irish Times

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt