Curset de tocar campanes en una església de Cork

Curset de tocar campanes en una església de Cork Tocant les campanes a Dunmanway / Foto: Sam Maguire Community Bells

La tecnologia ha fet que a moltes esglésies d'Irlanda les campanes sonin de manera automàtica sense que ningú les toqui i és que, en el camp religiós, s'estan perdent els hàbits tradicionals; tanmateix, això podria canviar gràcies al reverend Cliff Jeffers, que cada dimecres fa classe de tocar campanes a l'església de Santa Maria, a Dunmanway (oest del comtat de Cork). Tenint en compte que només és un dia a la setmana es recomana de no fer campana...

En altres llocs, com a la catedral de Christchurch de Dublin, hi havia hagut iniciatives semblants, tot i que en el cas d'aquest temple anglicà de la capital no es feia cap tipus de formació sinó que es deixava tocar les campanes a tot aquell turista àvid d'emocions fortes i que passés primer per caixa. Això va fer que es rebessin moltes queixes per part de veïns i hotels de la zona, que van proposar als responsables de Christchurch que es toquessin una altra cosa.

Tornant a Dunmanway, el reverend Jeffers ha fet una crida a tots els interessats a contactar-lo a fi d'aprendre aquest antic art, amb formació a càrrec d'ell mateix i de l'expert local Martin Hough. La crida arriba després que ara fa un any instal·lessin vuit campanes, que van costar gairebé 60.000 euros, aportats per gent i associacions de la zona, i que reben el nom de Sam Maguire, heroi local enterrat al cementiri de l'església i que també dóna nom al trofeu de l'All-Ireland de futbol gaèlic.

Fins al moment s'ha fet formació a alumnes d'una escola local i de gent de la parròquia però ara, amb uns vint tocadors de campanes assolint el nivell d'expert, es vol ampliar la iniciativa a tothom qui ho vulgui provar. Segons el reverend, l'objectiu principal no és que tothom sàpiga tocar les campanes sinó fer activitats que enforteixin el sentiment de comunitat. Els qui adquireixin un cert nivell en aquesta pràctica podran demostrar-ho en celebracions com batejos, comunions, casaments o quan algun equip de Dunmanway guanyi algun torneig.

Font: Irish Examiner

Foto original

Torna a dalt